Solar Magazine - Groenleven krijgt vergunning voor eerste zonnepark uit zonneakkerpoule
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Groenleven krijgt vergunning voor eerste zonnepark uit zonneakkerpoule
(foto: Groenleven)

Groenleven krijgt vergunning voor eerste zonnepark uit zonneakkerpoule

De gemeente Borger-Odoorn heeft een vergunning verleend voor het realiseren van zonnepark Exloo. Het zonnepark komt voort uit een zonneakkerpoule die een groep boeren met GroenLeven heeft opgericht.

Het park, dat voor een groot deel gerealiseerd wordt op oxiderende veengrond, levert als het gereed is genoeg stroom voor zo’n 14.500 huishoudens. Begin dit jaar introduceerde GroenLeven de zonneakkerpoule. Boeren brengen kansrijke grond voor zonneparken in. Gezamenlijk kan er daarmee eenvoudiger worden ingespeeld op de wensen van de gemeente, aangezien de boeren door het hele gebied percelen hebben liggen. Door deze als een poule aan te bieden, kan de gemeente kiezen op welke percelen zij het liefst een zonneakker wil realiseren.

De grondeigenaar waar daadwerkelijk een zonnepark wordt gebouwd, krijgt een vergoeding. De eigenaren van de overige gronden binnen de poule, waar geen zonnepark verschijnt, zijn altijd verzekerd van een bijdrage voor hun deelname in de poule, in de vorm van een optievergoeding.

De zonneakkerpoule in Exloo is de eerste zonneakkerpoule die GroenLeven samen met boeren heeft opgezet en is met de toekenning van de gemeente dus direct een succes. In Exloo werd er door boeren een aanzienlijke hoeveelheid beschikbare locaties in de poule gebracht. De gemeente heeft hieruit de keuze gemaakt voor de meest geschikte locatie voor het zonnepark.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!