logo
wvhj2023
(foto: Groenleven)
(foto: Groenleven)
22 oktober 2018

Groenleven krijgt vergunning voor eerste zonnepark uit zonneakkerpoule

De gemeente Borger-Odoorn heeft een vergunning verleend voor het realiseren van zonnepark Exloo. Het zonnepark komt voort uit een zonneakkerpoule die een groep boeren met GroenLeven heeft opgericht.

Het park, dat voor een groot deel gerealiseerd wordt op oxiderende veengrond, levert als het gereed is genoeg stroom voor zo’n 14.500 huishoudens. Begin dit jaar introduceerde GroenLeven de zonneakkerpoule. Boeren brengen kansrijke grond voor zonneparken in. Gezamenlijk kan er daarmee eenvoudiger worden ingespeeld op de wensen van de gemeente, aangezien de boeren door het hele gebied percelen hebben liggen. Door deze als een poule aan te bieden, kan de gemeente kiezen op welke percelen zij het liefst een zonneakker wil realiseren.

De grondeigenaar waar daadwerkelijk een zonnepark wordt gebouwd, krijgt een vergoeding. De eigenaren van de overige gronden binnen de poule, waar geen zonnepark verschijnt, zijn altijd verzekerd van een bijdrage voor hun deelname in de poule, in de vorm van een optievergoeding.

De zonneakkerpoule in Exloo is de eerste zonneakkerpoule die GroenLeven samen met boeren heeft opgezet en is met de toekenning van de gemeente dus direct een succes. In Exloo werd er door boeren een aanzienlijke hoeveelheid beschikbare locaties in de poule gebracht. De gemeente heeft hieruit de keuze gemaakt voor de meest geschikte locatie voor het zonnepark.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten