Solar Magazine - Arrest gepubliceerd: teller 100.000 Vlaamse eigenaren zonnepanelen telt niet meer terug
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Arrest gepubliceerd: teller 100.000 Vlaamse eigenaren zonnepanelen telt niet meer terug
© Liskonogaleksey | Dreamstime.com

Arrest gepubliceerd: teller 100.000 Vlaamse eigenaren zonnepanelen telt niet meer terug

Het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de terugdraaiende teller vernietigt, is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Per 1 maart telt hierdoor de teller van 100.000 Vlaamse zonnepaneeleigenaren niet meer terug

Het Grondwettelijk Hof vernietigde op 14 januari 2021 in een uitspraak het recht voor Vlaamse eigenaren van zonnepanelen om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. Daarbij werd direct bekend dat ruim 100.000 zonnepaneeleigenaren hun ‘virtuele’ terugdraaiende teller direct zouden verliezen op de dag dat het arrest van het Grondwettelijk Hof in het Belgisch Staatsblad verschijnt.​ Wie nog over een oude Ferrarismeter beschikt, verliest zijn terugdraaiende teller pas op het moment dat de digitale meter geplaatst is; op zijn laatst in 2025 om voor de compensatiepremie voor zonnepaneeleigenaren in aanmerking te komen.

Werkelijke afname
Eigenaren van zonnepanelen met een digitale meter worden voortaan voor de verschillende onderdelen van hun elektriciteitsfactuur aangerekend op basis van de elektriciteit die ze werkelijk afnemen van het net. Zij betalen vanaf nu niet langer het prosumententarief en kunnen de elektriciteit die ze op het stroomnet zetten, verkopen aan hun leverancier.

Netbeheerder Fluvius zal de meterstanden, geregistreerd door de digitale meter op 1 maart om middernacht, voor alle betreffende klanten bekendmaken aan hun leverancier. Die kan zo met een tussentijdse berekening de periode mét virtueel terugdraaiende teller afsluiten en kan ervoor kiezen om op basis hiervan ook een afrekeningsfactuur te versturen. Eventuele overschotten worden niet overgedragen. ‘Omdat zonnepanelen in de winter minder elektriciteit opwekken en het elektriciteitsverbruik dan vaak het hoogst is, verwachten we dat deze overschotten op dit moment eerder beperkt zullen zijn’ stelt Leen Vandezande, woordvoerster van energieregulator VREG.

Compensatie
De Vlaamse regering heeft  besloten dat zonnepaneeleigenaren eenmalig een compensatie krijgen, omdat het overgangsregime voor de terugdraaiende teller is vernietigd. De getroffen gezinnen krijgen een eenmalige financiële compensatie die overeenkomt met een rendement van 5 procent op een gemiddelde investering. Zonnepaneeleigenaren komen alleen in aanmerking voor de compensatie als ze hun investering nog niet voldoende terugverdiend hebben. De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro, maar er zijn ook zo'n 200.000 eigenaren die geen compensatie krijgen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer EnerTwin

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
SolarNRG Trading B.V. zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!