Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ondernemend Emmen: nieuw hoogspanningsstation stevige steun in rug voor zonnepanelen op daken
© Enexis

Ondernemend Emmen: nieuw hoogspanningsstation stevige steun in rug voor zonnepanelen op daken

De bouw van een nieuw hoogspanningsstation aan de A37 bij Veenoord geeft een stevige steun in de ambitie om 100 hectare bedrijfsdaken van zonnepanelen te voorzien via het project Zon op Dak van Ondernemend Emmen.

‘We zijn hartstikke blij dat Enexis en Tennet de knoop hebben doorgehakt en bij Veenoord een nieuwe op- en afrit bouwen van de bestaande stroomsnelweg vanuit de Eemshaven naar Zwolle. Dat maakt dat wij nu onze plannen ook in de tijd kunnen wegzetten en een concrete planning kunnen maken’, zegt Herman Idema, directeur van Ondernemend Emmen en aanjager van het project Zon op Dak dat uitgevoerd wordt in samenwerking met de gemeente Emmen.

Eerste pilots
Doel van het project van Ondernemend Emmen en de gemeente is om op zo kort mogelijke termijn 100 hectare bedrijfsdaken te voorzien van zonnepanelen. De eerste pilots hiervoor zijn inmiddels gaande. De bouw van het nieuwe hoogspanningsstation begint in 2023.

De directeur van Ondernemend Emmen is blij met de permanente oplossing om de netcapaciteit in de regio te vergroten. ‘We hebben afgelopen jaar als Ondernemend Emmen wel al voor elkaar gekregen dat zeg maar “de vluchtstrook” van het stroomnet, de reservecapaciteit, gebruikt mag worden voor de afvoer van zonnestroom, maar dit is natuurlijk nog een stevige route erbij naar de snelweg van Tennet en Enexis voor de duurzaam opgewekte stroom uit de regio’, aldus Idema.

Waterstoffabriek
Ondernemend Emmen werkt echter ook nog aan andere mogelijkheden om de stroom van die 100 hectare panelen te benutten. Dan gaat het om gebruik op de bedrijventerreinen zelf door onderlinge uitwisseling van stroom door bedrijven, maar ook om de  mogelijke levering aan de nieuwe waterstoffabriek die op Bargermeer wordt gebouwd, en energieopslag. Naar deze mogelijkheid wordt de komende jaren onderzoek gedaan op het terrein van het in aanbouw zijnde Solar Innovation and Experience Center op zonnepark Oranjepoort.

‘We hebben het nu wel over de afvoer van elektriciteit, maar zo’n nieuw hoogspanningsstation, zo’n nieuwe op- en afrit van de stroomsnelweg, betekent niet alleen een afvoermogelijkheid, maar ook dat we meer energie het gebied in kunnen brengen’, vervolgt Idema. ‘En dat is natuurlijk weer een positief punt om nieuwe bedrijven aan te trekken met een grote energiebehoefte. Het mes snijdt dus aan 2 kanten met dit nieuwe project van Enexis en Tennet. Ja, we zijn er als Ondernemend Emmen heel blij mee. We staan er helemaal achter. Hoe sneller klaar, hoe beter.’

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
Ikaros Solar Belgium NV zoekt:

Business Development Manager Netherlands

Fulltime (40 uur) - Schoten 2900
SolarToday zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Hoofdkantoor Haarlem
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!