Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solar Trendrapport: ondanks coronacrisis record van 2,9 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in 2020
© Fokke Baarssen | Dreamstime.com

Solar Trendrapport: ondanks coronacrisis record van 2,9 gigawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in 2020

Coronacrisis of niet, Nederland heeft in 2020 een recordhoeveelheid van 2.933 megawattpiek aan zonnepanelen verwelkomd. Dat meldt Dutch New Energy Research in de nieuwste editie van het Nationaal Solar Trendrapport.

Van de ruim 2,9 gigawattpiek aan zonnepanelen die afgelopen kalenderjaar werd geïnstalleerd, bevond 1.095 megawattpiek zich op daken van huizen. 1.838 megawattpiek vond zijn weg naar het commerciële marktsegment van zonnedaken en zonneparken. Al met al werden er in Nederland in 2020 bijna 9 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd.

Mijlpaal van 10 gigawattpiek
De relatief onverwacht grote groei – tijdens de eerste lockdown ervaarden installateurs de nodige beperkingen – heeft ertoe geleid dat Nederland volgens de onderzoekers eind 2020 de mijlpaal van 10 gigawattpiek geïnstalleerd vermogen heeft geslecht.

Die marktgroei gaat bovendien gepaard met een groei in werkgelegenheid. In 2020 groeide het aantal voltijdbanen (fte) in de zonnestroomsector richting de 25.000 stuks.

Import zonnepanelen
Niet alleen het geïnstalleerde vermogen groeide door, in 2020 werd namelijk ook voor een recordbedrag  aan zonnepanelen geïmporteerd, te weten voor 3,1 miljard euro. Dat is een groei van 10 procent ten opzichte van 2019.

Groei zet door
‘Nederland staat in de Europese top 5 van landen met de meeste zonnepanelen’, duidt Rolf Heynen, directeur van DNE Research. ‘Op Duitsland na is er zelfs geen enkel ander land met zo veel zonnepanelen per inwoner. Vorig jaar hebben we dan ook de mijlpaal bereikt van 1 miljoen woningen met zonnepanelen op het dak, wat laat zien dat de zonnerevolutie breed gedragen wordt.’

Voor 2021 verwacht Heynen dat de groei doorzet. ‘Mede doordat projecten die door de coronacrisis werden uitgesteld, dit jaar alsnog worden gerealiseerd. Nederland ligt dan ook op koers om de huidige ambitie voor zonnestroomcapaciteit uit het klimaatakkoord ruim voor 2030 te bereiken.’

Het Nationaal Solar Trendrapport 2021 is hier kosteloos te downloaden.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Site Technicus PV Hoogspanning

32-40 uur - Overijssel
Straightforward zoekt:

Inspecteur PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL, 49
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!