Solar Magazine - Enexis: 1 gigawatt extra ruimte voor zonnepanelen door vrijgave spitsstrook
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis: 1 gigawatt extra ruimte voor zonnepanelen door vrijgave spitsstrook
© Enexis

Enexis: 1 gigawatt extra ruimte voor zonnepanelen door vrijgave spitsstrook

Netbeheerder Enexis meldt door de ingebruikname van de vluchtstrook van het elektriciteitsnet 1 gigawatt extra capaciteit beschikbaar te hebben voor onder meer het aansluiten van zonnedaken en zonneparken.

Minister Wiebes publiceerde afgelopen december het ministeriële besluit waarmee de vluchtstrook van het elektriciteitsnet definitief per 1 januari 2021 is vrijgegeven voor het aansluiten van windmolens, zonnedaken en zonneparken. Met de nieuwe regels blijft de betrouwbaarheid voor afnemers van elektriciteit ongewijzigd. Als er een storing is, kan het voorkomen dat de klanten die alleen elektriciteit opwekken, tijdelijk hun productie moeten staken om ruimte te maken. De reserveverbinding is op dat moment nodig om de uitval van de verstoorde netdelen op te vangen.

Nieuwe én bestaande klanten
Netbeheerder Liander stelde in december al tegenover de redactie van Solar Magazine dat er op korte termijn veel ruimte vrijkomt – tot 3 gigawattpiek voor zonne-energie – in het stroomnet in gebieden die op dit moment te kampen hebben met transportschaarste.

Door de Algemene Maatregel van Bestuur mogen netbeheerders nu de reservecapaciteit gebruiken voor het transport van duurzame energie. Enexis meldt zoveel mogelijk nieuwe én bestaande klanten die alleen energie opwekken op de reservecapaciteit te gaan aansluiten. ‘Dat kan vanaf een aansluitcapaciteit  groter dan 6 megavoltampère. Daarmee maken we ook transportruimte vrij op het reguliere net die we gebruiken om klanten die niet alleen energie opwekken, maar ook afnemen aan te sluiten.’

De transportcapaciteit die door deze wetswijziging vrijkomt, is namelijk alleen bruikbaar voor klanten die uitsluitend energie opwekken en die rechtstreeks op een hoogspanningsstation kunnen worden aangesloten. Dat zijn de klanten met een aansluitcapaciteit groter dan 6 megavoltampère.

Vanaf najaar 2021
Enexis meldt dat er door deze wijziging ongeveer 1.000 megawatt extra vermogen bij komt. ‘Hiermee kunnen we een deel van de klanten op de interesselijst eerder aansluiten dan gepland. Het is dus geen oplossing voor de schaarsteproblematiek in haar geheel. Daarom blijven we investeren in de uitbreiding van ons energienet.’ 

De netbeheerder start allereerst in Noord-Nederland met het benutten van de vluchtstrook. Daar kunnen de eerste klanten in het najaar van 2021 gebruikmaken van de reservecapaciteit. De rest van de werkzaamheden is gepland in 2021 en 2022. In het noorden van het werkgebied – Groningen, Drenthe en Overijssel – verwacht Enexis zo’n 300 megawatt extra capaciteit. In het zuiden – Noord-Brabant en Limburg – zal dit zo’n 600 megawatt zijn.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!