Solar Magazine - CBS: productie hernieuwbare elektriciteit met 41 procent gegroeid
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
CBS: productie hernieuwbare elektriciteit met 41 procent gegroeid
© Powerfield

CBS: productie hernieuwbare elektriciteit met 41 procent gegroeid

In het derde kwartaal van 2020 is ruim 2,2 miljard kilowattuur meer elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare-energiebronnen. Met name elektriciteit van zonnepanelen en windmolens zorgen voor de 41 procent groei.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder dit jaar meldde het CBS al – naar aanleiding van de productie in het tweede kwartaal – dat de productie van hernieuwbare elektriciteit met onder meer windmolens en zonnepanelen in Nederland nu groter is dan de productie van elektriciteit met kolen.

Zon en wind
De belangrijkste oorzaak voor stijging van de hoeveelheid elektriciteit uit zonnepanelen in het derde kwartaal is volgens het CBS het hogere opgestelde vermogen. Belangrijkste oorzaken voor meer elektriciteit uit windmolens, zijn met name het in gebruik nemen van een windpark op zee en meer gunstige wind op land.

De elektriciteitsproductie uit aardgas was in het derde kwartaal bij dit alles 1,7 miljard kilowattuur  – oftewel 10 procent – hoger dan in 2019. De elektriciteitsproductie uit kolen was 24 miljoen kilowattuur – oftewel 1 procent – lager dan in 2019.

Periode

Productie hernieuwbare elektriciteit
(in miljard kilowattuur)

2019 1e kwartaal

5,37

2019 2e kwartaal

5,27

2019 3e kwartaal

5,23

2019 4e kwartaal

5,76

2020 1e kwartaal

7,56

2020 2e kwartaal

7,40

2020 3e kwartaal

7,39

CO2-uitstoot elektriciteitsproductie hoger
Het CBS meldt verder dat de CO2-uitstoot door Nederlandse economische activiteiten in het derde kwartaal 4,5 procent lager was dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Ook in de eerste 2 kwartalen van 2020 lagen de emissies lager dan een jaar eerder. De impact van de coronacrisis op de CO2-uitstoot is volgens de onderzoekers dan ook in het derde kwartaal duidelijk zichtbaar.

Zo was de CO2-uitstoot van de transportsector ruim 40 procent lager dan een jaar eerder. De elektriciteitsbedrijven hebben echter, door een hogere elektriciteitsproductie, bijna 9 procent meer uitgestoten. De netto elektriciteitsproductie was hoger dan vorig jaar, onder andere doordat de export van elektriciteit groeide en de import kromp. De energiebedrijven waren in het derde kwartaal goed voor ruim 37 procent van de totale uitstoot.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Parttime (24 uur) - Haarlem, 2011 MA
Solvari B.V. zoekt:

Online Marketeer

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!