Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
CBS: Nederland produceert meer elektriciteit met windmolens en zonnepanelen dan kolen
© CBS

CBS: Nederland produceert meer elektriciteit met windmolens en zonnepanelen dan kolen

De productie van hernieuwbare elektriciteit met onder meer windmolens en zonnepanelen is in Nederland nu groter dan de productie van elektriciteit met kolen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het verbruik van elektriciteit was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,8 miljard kilowattuur lager dan in het tweede kwartaal van 2019. De productie was 0,2 miljard kilowattuur lager, het invoersaldo 1,6 miljard kilowattuur lager. De productie van elektriciteit uit kolen is gedaald in het tweede kwartaal en omdat de productie van hernieuwbare elektriciteit is gestegen, is deze nu groter. 

Coronacrisis
Het elektriciteitsverbruik in het eerste kwartaal van 2020 was nog vergelijkbaar met het verbruik in het eerste kwartaal van 2019, het elektriciteitsverbruik in het tweede kwartaal was 7 procent lager dan in het tweede kwartaal een jaar eerder. Deze daling valt volgens het CBS samen met de verminderde economische activiteit als gevolg van de lockdown en de coronacrisis.

56 procent meer zonnestroom
In het eerste halfjaar is ook de Nederlandse elektriciteitsproductie uit steenkool gedaald, van 11 miljard kilowattuur in 2019 naar 4 miljard kilowattuur in 2020. Dit is een daling van 63 procent. Oorzaken zijn onder andere de concurrentie met andere energiedragers, de lagere elektriciteitsvraag uit Noordwest-Europa en technische storingen bij enkele bedrijven.

De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen is gestegen van 10,6 miljard kilowattuur in het eerste halfjaar van 2019 naar 14,8 miljard kilowattuur in de eerste helft van 2020, een stijging van 39 procent. De productie van elektriciteit uit zonnepanelen nam toe met 1,5 miljard kilowattuur; een stijging 56 procent. De productie van elektriciteit uit wind steeg met 1,4 miljard kilowattuur; oftewel 25 procent. De groei van de productie is niet alleen te danken aan de extra opgestelde zonnepanelen en windmolens, maar ook aan het gunstige weer.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Janszon B.V. zoekt:

Projectleider Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - 1095AL
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!