Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zuid-Holland stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor fieldlabs duurzame energie

Zuid-Holland stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor fieldlabs duurzame energie

Zuid-Holland maakt 2 miljoen euro vrij voor het vervolg van het Innovatieprogramma Energie en Klimaat. Het programma wordt uitgevoerd door InnovationQuarter en kent onder meer een fieldlab voor duurzame energie.

Het innovatieprogramma ondersteunt de komende toepassingsstudies, fieldlabtests en praktijktests op 4 gebieden: verduurzaming van de gebouwde omgeving, grootschalige opwek en opslag van duurzame energie, elektrificatie van de industrie, circulaire grondstoffen in de industrie.

Gebouwde omgeving en grootschalige opwek
Zuid-Holland staat voor een enorme uitdaging om de bestaande bouw op grote schaal te verduurzamen. Dit vraagt volgens de provincie en InnovationQuarter om seriematige opschaling op wijk- en bedrijventerreinniveau. Men denkt hierbij aan projecten over e-mobiliteit, lokale energiesystemen en omgang met bijvoorbeeld extreme hitte of wateroverlast.

Verder is het energieverbruik in de regio hoog en er wordt een grote toename aan zonne- en windenergie verwacht. Dit leidt tot een innovatieopgave die zich richt op een slimme koppeling van opwek van energie, energieopslag en nieuwe infrastructuur. Er is daarom geld voor projecten die bijvoorbeeld gaan over stabiliteit van het grid, waterstof, batterijen, geothermie en warmte.

Voucher
Gedeputeerde Energie Berend Potjer: ‘Via het innovatieprogramma Energie en Klimaat geven we innovatief Zuid-Holland de gelegenheid om oplossingen voor deze grote vraagstukken in de praktijk of in een fieldlab te testen. Dankzij het innovatieprogramma kunnen onze creatieve geesten en innovatieve bedrijven aan de slag in levensechte testlocaties en hun oplossingen vervolgens toepassen in de praktijk.’

Mkb’ers en fieldlabs kunnen samen met ketenpartners aanspraak maken op het beschikbare budget middels een voucher. Een voucher heeft een waarde van 30.000 tot  100.000 euro. De deadline voor het indienen van een aanvraag staat op 31 december 2020. In het voorjaar van 2021 volgt een tweede ronde.

Fieldlab Noordzee
2 eerdere fieldlabs uit het innovatieprogramma zijn [email protected] en Fieldlab Green Economy Westvoorne. [email protected] is een fieldlab in opstart aan de Noordzee in Den Haag. In het fieldlab wordt geëxperimenteerd met toepassingen van de kansen en bedreigingen van de zee zoals visserij, veiligheid, watersport, energiewinning en de bijbehorende innovaties en bedrijvigheid. Uniek aan dit fieldlab is de aandacht voor toeristische toepassingen en consumentenbeleving.

Fieldlab Green Economy Westvoorne bevindt zich aan het Oostvoornse Meer en biedt een regelluwe zone voor duurzame initiatieven op het snijvlak van economie, wetenschap, natuur en recreatie. Het fieldlab creëert een netwerk en verbindt ondernemers en dwarsdenkers met frisse ideeën en nieuwe oplossingen. Hiertoe wordt onder meer een proef met drijvende zonnepanelen uitgevoerd.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
EWS GmbH & Co. KG zoekt:

Commercieel medewerker binnendienst voor de Nederlandse markt

Fulltime (40 uur) - Am Bahnhof 20, 24983 Handewitt, Duitsland
Eigenenergie.net zoekt:

Bouwkundig Calculator BIPV

Fulltime (40 uur) - Spaarpot 20 , 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!