Solar Magazine - Amerikaanse rechter blokkeert importheffing op bifaciale zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerikaanse rechter blokkeert importheffing op bifaciale zonnepanelen
© Steve Smith | Dreamstime.com

Amerikaanse rechter blokkeert importheffing op bifaciale zonnepanelen

De Amerikaanse rechtbank voor internationale handel blokkeert het verzoek van US Trade Representative (USTR) Robert Lightizer om importheffingen in te voeren op bifaciale zonnepanelen.

Lightizer had de rechtbank eind april gevraagd om de importheffing alsnog in te voeren nadat de Amerikaanse president Donald Trump Lightizer vorig jaar zomer juist opdracht had gegeven dubbelzijdige zonnepanelen een uitzonderingspositie te bezorgen en niet te belasten met importheffingen.

Verwijdering tariefvrijstelling
Een Amerikaanse handelsrechtbank verwierp het verzoek van de regering-Trump om de weg vrij te maken voor de verwijdering van een tariefvrijstelling voor bifaciale zonnepanelen. Gary Katzmann, rechter van het Amerikaanse Hof van Internationale Handel, zei dat de regering haar ‘last van het aantonen van voldoende gewijzigde omstandigheden om ontbinding te rechtvaardigen’ nog niet heeft vervuld. De uitspraak zorgt ervoor dat de vrijstelling nog enige tijd, mogelijk maanden, blijft bestaan.

USTR: fout besluit rechter
De handelsvertegenwoordiger is het hier niet mee eens: ‘Hoewel we aanvankelijk een uitzondering toestonden voor bifaciale zonnepanelen, hebben we actie ondernomen om de bifaciale uitzondering op te heffen nadat we hebben vastgesteld dat deze een aanzienlijke toename van geïmporteerde zonnepanelen heeft veroorzaakt. Er is ook een rapport uitgebracht waarin is vastgesteld dat de uitsluiting een piek in de invoer heeft veroorzaakt, waardoor de doelstelling van de actie werd ondermijnd en in de Verenigde Staten mogelijk veel banen worden geschaad. Rechter Katzmann van het Hof van Internationale Handel heeft verhinderd de bifaciale zonnepaneeluitzondering te sluiten. We zijn het zeer oneens met de analyse van rechter Katzmann. De zonne-energiesector en de banen die deze vertegenwoordigt, zijn belangrijk voor dit land en we zullen alle nodige en passende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de vrijwaring ervan doeltreffend is.’

Nog een verzoek
Als de handelsvertegenwoordiger nog een verzoek indient om alsnog importheffingen in te kunnen voeren, krijgen zowel de regering als ontwikkelaars van zonne-energieprojecten de kans om hun juridische argumenten in te dienen en dan plant de rechter waarschijnlijk een hoorzitting voordat hij een beslissing neemt.

De rechter heeft de partijen een datum gesteld – 17 juni – om een ​​tijdschema in te dienen voor het verloop van de zaak.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Monteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!