De USTR stelde eind januari de procedures vast om na te gaan of de vrijstelling van de importheffingen voor bifaciale zonnepanelen moet worden gehandhaafd, worden ingetrokken of anders moet worden vormgegeven.
Bevel opheffen
Op basis van een evaluatie van de ontvangen opmerkingen en reacties op die opmerkingen, en in overleg met de secretarissen van Handel en Energie, heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger vastgesteld dat de uitsluiting van bifaciale zonnepanelen de doelstellingen van de vrijwaringsmaatregel ondermijnt. Daarom heeft de handelsvertegenwoordiger de Amerikaanse rechtbank voor internationale handel verzocht het bevel op te heffen dat de intrekking van de maatregel voorschrijft.
Niet eerder dan 18 mei
Een medewerker van de US Trade Representative (USTR) Robert Lightizer maakte afgelopen oktober al bekend dat Amerika alsnog importheffingen voor bifaciale zonnepanelen zou gaan invoeren, maar de rechtbank stak hier een stokje voor. Daar lijkt nu dus verandering in te komen. De intrekking van de uitsluiting van importheffingen voor bifaciale zonnepanelen vindt daarbij hoe dan ook niet eerder plaats dan 18 mei 2020.
Volgens de handelsvertegenwoordiger leidt de uitsluiting van importheffingen tot een aanzienlijke toename van de invoer van bifaciale zonnepanelen en ondermijnt deze daarom de doelstellingen van de vrijwaringsmaatregel. Aangezien de productie van bifaciale zonnepanelen momenteel laag is in de Verenigde Staten, en de overgrote meerderheid van de productiecapaciteit van de bifaciale zonnepanelen in het buitenland staat, ontmoedigt dit volgens de handelsvertegenwoordiger Amerikaanse producenten om de bestaande monofaciale productie om te zetten in bifaciale productie of nieuwe bifaciale productie te openen.
SEIA: teleurgesteld over voornemen
John Smirnow, vicepresident van de Solar Energy Industries Association (SEIA), stelt teleurgesteld te zijn over het voornemen. ‘De industrie verzocht aanvankelijk om de uitsluiting van bifaciale zonnepanelen omdat er in de nabije toekomst een acuut tekort zal zijn aan binnenlandse zonnepanelen die worden gebruikt in zonne-energieprojecten op nutsschaal. Gedurende het gehele proces heeft de zonne-energiesector gezocht naar een middenweg die dit tekort aanpakt op een manier die de doelstellingen van de onderliggende beschermingsmaatregel niet ondermijnt.’
‘Het is jammer dat de USTR ervoor heeft gekozen een koers te volgen die de financiële lasten voor de Amerikaanse energieverbruikers onnodig zal verhogen’, vervolgt Smirnow. ‘We hopen nog steeds met de regering samen te werken om constructieve manieren te vinden om de Amerikaanse productiefaciliteiten voor zonne-energie te laten groeien en volledig te profiteren van de kansen die de solar industrie biedt voor het herstel van de Amerikaanse economie.’
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.