Solar Magazine - Nederland ook tijdens coronacrisis grootste importeur van zonnepanelen ter wereld
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nederland ook tijdens coronacrisis grootste importeur van zonnepanelen ter wereld
© Peter Gudella | Dreamstime.com

Nederland ook tijdens coronacrisis grootste importeur van zonnepanelen ter wereld

Nederland heeft in de eerste helft van het kalenderjaar 7,1 gigawattpiek zonnepanelen geïmporteerd. Ook tijdens de coronacrisis is Nederland daarmee wereldwijd de grootste importeur van zonnepanelen uit China.

Dat blijkt uit een analyse van PV InfoLink. Vorig jaar exporteerde China in totaal 66,8 gigawattpiek aan zonnepanelen. Nederland importeerde daarbij in 2019 wereldwijd de meeste Chinese zonnepanelen, te weten 8,8 gigawattpiek.

60 procent groei
De analisten van PV InfoLink hebben berekend dat China in de eerste helft van 2020 33,8 gigawattpiek aan zonnepanelen heeft geëxporteerd. Nederland, de belangrijkste doorvoerhub, stond dus bovenaan de ranglijst wat betreft exportmarkten. Terugblikkend op het tweede kwartaal had de covid-19-pandemie weinig impact op de export naar Nederland. Nederland zag een aanhoudende import van modules, die in totaal 4,4 gigawattpiek bedroeg in de periode april-juni, een groei van 60 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De sterke vraag in Europa kan volgens de analisten worden toegeschreven aan het feit dat de voorraad op voorhand wordt aangelegd, wat kan leiden tot een verzwakte vraag in de tweede helft van 2020.

Japan was in de eerste 6 maanden van het jaar de op een na grootste exportmarkt – met 3 gigawattpiek aan geïmporteerde zonnepanelen – gevolgd door Australië, dat 2,2 gigawattpiek aan zonnepanelen uit China importeerde. De export naar India, Brazilië, Spanje, Duitsland en Vietnam bedroeg naar elk van deze landen meer dan 1,5 gigawattpiek, terwijl het exportvolume naar Chili en Amerika meer dan 1 gigawattpiek bedroeg.

Van 13 naar 21 procent
Over het algemeen vertoonde het aandeel van de top 10-exportmarkten voor Chinese zonnepanelen in de eerste helft van 2020 weinig verschil met dezelfde periode vorig jaar. Wel groeide het relatieve aandeel binnen de export van Chinese zonnepanelen naar Nederland van 13 naar 21 procent.

De vraag naar zonnepanelen in Japan was volgens PV InfoLink stabieler dan vorig jaar. India daarentegen, dat in het eerste kwartaal gewoonlijk een groot deel van de export voor zijn rekening neemt, was getuige van een flinke krimp als gevolg van de covid-19-pandemie en een grensgeschil met China. De verwachting is echter dat het exportvolume in de tweede helft zal toenemen, aangezien India in juli is begonnen met het heropenen van de grenzen.

Vietnam, dat in het tweede kwartaal een nieuw subsidiebeleid invoerde, zag in het eerste halfjaar iedere maand een groeiende vraag, waardoor het opklom tot de derde grootste exportmarkt in Azië-Pacific met 1,5 gigawattpiek aan import van Chinese zonnepanelen.

Importheffingen
Door het uitblijven van importheffingen op bifaciale zonnepanelen, na ingrijpen door de Amerikaanse rechter, staat de Verenigde Staten in de top 10 van exportmarkten. Dit komt mede dankzij de snelle daling van de zonnepaneelkosten in de eerste helft van 2020. Hierdoor was de import van bifaciale zonnepanelen in Amerika aantrekkelijk.

JinkoSolar, JA Solar, Canadian Solar, Trina Solar en LONGi domineerden de top 10 van grootste exporteurs en namen meer dan de helft van de vraag op de top 10-markten voor hun rekening. Dit suggereert volgens PV InfoLink een groeiende monopolisering van de grootste fabrikanten tijdens de coronapandemie.

Lees ook: 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Duramotion zoekt:

Telefonist(e) / receptionist(e)

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
kWh People zoekt:

Business Developer EnerTwin

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!