logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
30 september 2020

4 maanden uitstel Thialf om verzekering van gebouw mét zonnepanelen te regelen

Thialf heeft 4 maanden uitstel gekregen om de verzekering van het schaatsstadion rond te krijgen. De lopende verzekering – die opgezegd werd vanwege de aanwezige zonnepanelen – geldt nu tot 1 februari 2021.

IJsstadion Thialf meldde begin juni alle zonnepanelen op het dak uitgezet te hebben. De huidige brandverzekering van Thialf is door de verzekeraar opgezegd per wegens het brandrisico van de zonnepanelen. De kwestie heeft tot Kamervragen van GroenLinks en de PvdA geleid. Minister Wiebes stelde in zijn antwoorden te hopen dat ‘de betrokken partijen tot een oplossing kunnen komen.’

Geldende normen
Zonder het uitschakelen van de zonnepanelen bleek het pand niet meer tegen brand te kunnen worden verzekerd en dus overwoog Thialf de zonnepanelen te verwijderen. Met een extern, onafhankelijk onderzoek wilden de aandeelhouders op korte termijn duidelijkheid hebben hoe er destijds, bij de aanleg van de zonnepanelen in 2016 en daarna, gehandeld is en volgens welke geldende normen. 

De provincie Friesland meldt nu dat voor een goede afronding en het uitwerken van mogelijke oplossingen meer tijd nodig is. Die heeft Thialf nu gekregen. Het verzekerd houden van Thialf met behoud van de zonnepanelen behoort tot de reële mogelijkheden. Op het dak van het ijsstadion liggen zo’n 5.000 zonnepanelen. Zonder de installatie moet Thialf op zoek naar andere energiebronnen, wat de nodige kosten met zich kan meebrengen. 

Verzekerd tot 1 februari
In ieder geval is het ijsstadion nu tot de datum van 1 februari 2021 verzekerd. De zonnepaneleninstallatie is nog wel altijd buiten werking gesteld. 

‘Thialf ziet het opschuiven van de datum door de verzekeraar als goed nieuws’, schrijft de Gedeputeerde Staten van Friesland. ‘Het geeft Thialf meer tijd om met een oplossing te komen voor de verzekerbaarheid van het stadion, liefst met behoud van de zonnepanelen. Het onderzoek van Burghgraef van Tiel en Partners biedt hiervoor perspectief. Dit onderzoek is nog niet geheel afgerond. Het is nodig nog met enkele partijen te spreken. Nu de grootste tijdsdruk eraf is, is dit mogelijk. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten