Thialf heeft de provincie Friesland eind mei geïnformeerd dat als gevolg van verzekeringsproblemen de directie heeft besloten de 5.000 zonnepanelen die al sinds 2016 op het dak liggen uit te schakelen. Zonder het uitschakelen van de zonnepanelen bleek het pand niet meer tegen brand te kunnen worden verzekerd per 31 mei jongstleden.
Zeer slechte schadestatistieken
De directie van het schaatsstadion schrijft aan de aandeelhouders: 'Na veel inzet van de zijde van onze verzekeringsadviseurs, van derden en van Thialf zelf, bleek deze maand dat het pand nauwelijks verzekerbaar is door de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie (red. in het geval van Thialf geëxpandeerd polystyreen, kortweg EPS).'
Thialf kon volgens de directie alleen maar een voorstel accepteren met 2 zwaarwegende beperkingen, te weten:
Honderdduizenden euro's
Met betrekking tot de gevolgen voor de exploitatie schrijft de directie: 'Uiteraard heeft deze situatie gevolgen voor de exploitatie van Thialf welke niet zijn opgenomen in het Herstelplan Thialf. De geschatte gevolgen betreffen op dit moment op jaarbasis:
Acceptabele oplossing zoeken
'De gevolgen voor de begroting van het lopende boekjaar 2019/2020 lijken beperkt door de resterende duur (juni - okt) in combinatie met enkele meevallers. De gevolgen voor de komende boekjaren zijn sterk afhankelijk van de mogelijkheid om voor 1 oktober een acceptabele oplossing te vinden zodat de zonnepanelen kunnen blijven liggen en weer worden ingeschakeld', aldus de directie.
De directie geeft aan de volgende acties te ondernemen: "Thialf zal door middel van onderzoek en advies zo spoedig mogelijk inzetten op 2 belangrijke hoofdvragen: 1. Op basis van welke te nemen maatregelen en tegen welke kosten kan het pand alsnog op acceptabele voorwaarden worden verzekerd om daarmee verwijdering van de panelen te voorkomen en de installatie weer te kunnen inschakelen? 2. Had de huidige problematiek voorkomen kunnen worden door andere keuzes dan wel een andere uitvoering van die keuzes tijdens de vernieuwbouw en zijn er partijen aan te spreken op de financiële gevolgen daarvan?'
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.