Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister laat rijkscoördinatieregeling buiten toepassing voor zonnepark Pesse in Hoogeveen
© GroenLeven

Minister laat rijkscoördinatieregeling buiten toepassing voor zonnepark Pesse in Hoogeveen

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft laten weten de rijkscoördinatieregeling buiten toepassing te laten voor Zonnepark Pesse van GroenLeven in de gemeente Hoogeveen.

De zonneweide van GroenLeven krijgt een vermogen van circa 35 megawattpiek. 

Geen binding met Zonnepark Zwarte Water
Wiebes meldt dat de zonneweide niet onder de rijkscoördinatieregeling valt, omdat er geen binding bestaat tussen Zonnepark Pesse van GroenLeven en Zonnepark Zwarte Water van Powerfield. Deze 2 zonneparken liggen namelijk naast elkaar en zouden daarom mogelijk als 1 productie-installatie aangewezen kunnen worden. De minister hierover: ‘De enkele omstandigheid dat deze parken in elkaars nabijheid zijn voorzien, is naar het oordeel onvoldoende voor het standpunt dat zij gezamenlijk 1 productie-installatie met een capaciteit van ten minste 50 megawattpiek vormen.’

Omdat het voor GroenLeven wenselijk is om zekerheid te verkrijgen dat de rijkscoördinatieregeling buiten toepassing gelaten wordt voor Zonnepark Pesse is een toets bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangevraagd. De provincie Drenthe en de gemeente Hoogeveen zijn daarbij ook vooraf geïnformeerd over het voornemen de rijkscoördinatieregeling buiten toepassing te laten. Eerder werd bovendien al subsidie verkregen door GroenLeven via de voorjaarsronde 2019 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+)

Zuidopstelling
Het projectgebied waarop het zonnepark is beoogd, ligt tussen de Hendrik Reindersweg en het Zwarte Water, ten noordoosten van Pesse. Er is ruimte voor circa 100.000 zonnepanelen. De opstelling van het zonnepark zal een zuidopstelling worden. De bestaande kavelrichting en vorm blijven in het zonnepark behouden. Er is een ontwerp met landschappelijke inpassing gemaakt door Lindemans Landschapsarchitecten.

De landschappelijke inpassing van Zonnepark Pesse is gebaseerd op de randvoorwaarden die de gemeente Hoogeveen heeft geformuleerd. Dat houdt in dat de landschappelijke inpassing gebaseerd wordt op de kenmerken van het zandgebied, om zo een blijvende landschappelijke impuls aan het gebied te geven. Het zonnepark voorziet in zowel natte als droge ecologische verbindingszones tussen natuurgebieden. Daarnaast biedt de aanleg van poelen de mogelijkheid om het terrein geschikter te maken voor amfibieën en insecten. De poelen vormen daarmee een aanvullende ecologische meerwaarde. De dichte beplanting van heestersingels sluiten aan bij de karakteristieke beslotenheid van het zandlandschap.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
VDH Solar Groothandel B.V. zoekt:

Verkoop Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude-Dorp, 2391 PV, Finlandlaan 1
kWh People zoekt:

Junior O&M Manager

32-40 uur - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!