Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Friesland geeft opnieuw subsidie om asbestdaken te saneren en zonnepanelen te plaatsen
© SamenZONderAsbest

Friesland geeft opnieuw subsidie om asbestdaken te saneren en zonnepanelen te plaatsen

De provincie Friesland trekt 150.000 euro extra uit om nog eens 20 asbestdaken te saneren en op de nieuwe daken zonnepanelen te plaatsen. Dit gebeurt in het kader van het project SamenZONderAsbest.

Sinds 2013 stimuleert de provincie zogenaamde dubbelslag onder het motto ‘asbest eraf, zonnepanelen erop’. In de afgelopen 7 jaar zijn 405 grote Friese asbestdaken aangepakt, zo’n 5,7 procent van het totaal.

368 huishoudens
In 2017 was Friesland de eerste met de zogenoemde SamenZONderAsbest-aanpak waarbij huishoudens ook baat hebben bij een groot zonnedak, omdat zij via energiecoöperaties zonnestroom van de nieuwe zonnedaken kunnen afnemen via de subsidieregeling ‘Asbest eraf, Postcoderoos erop’. Het SamenZONderAsbest-project is een initiatief van ECoop dat onderdeel is van Stichting Buurkracht.

De eerste pilot is begin 2019 afgerond in Friesland. En met succes: 18 Friese daken zijn getransformeerd van een asbestdak in een coöperatief zonnedak. In de provincie Groningen is medio 2019 de tweede pilot gestart. Deze pilot heeft ruimte om 120 daken aan te pakken en loopt nog.

Energiecoöperaties
Deze aanpak is volgens het provinciebestuur van Friesland dusdanig effectief dat men het een vervolg geeft. 268 huishoudens hebben hiervan geprofiteerd. Energiecoöperaties en eigenaren van grote daken kunnen nu professionele hulp krijgen bij het ombouwen van asbestdaken tot zonnedaken. Het beschikbare geld is bedoeld om dakeigenaren zoals boeren en energiecoöperaties te ontzorgen bij de realisatie.

Inwoners die aangesloten zijn bij een energiecoöperatie profiteren van de opbrengst van de zonnepanelen. De coöperatie huurt het dak en van die opbrengsten kan de dakeigenaar de asbestsanering bekostigen.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
SolarComfort zoekt:

Werkvoorbereider-calculator

Fulltime (40 uur) - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
SolarComfort zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - De Chamotte 32, 4191 GT Geldermalsen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!