Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen GroenLinks na uitlatingen minister Ollongren over zonneparken
© GroenLinks

Kamervragen GroenLinks na uitlatingen minister Ollongren over zonneparken

Tweede Kamerleden Tom van der Lee en Paul Smeulders van GroenLinks hebben aan minister Ollongren Kamervragen gesteld naar aanleiding van haar uitlatingen over wind- en zonneparken op land.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Tweede Kamer afgelopen weekeinde de definitieve Nationale Omgevingsvisie (NOVI) gestuurd. Het kabinet wil een voorkeursvolgorde voor zonnepanelen en zonneparken op landbouwgrond beperken.

Verbazing
Minister Ollongren sprak zich afgelopen weekeinde tegenover de NOS faliekant uit tegen de komst van wind- en zonneparken. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) en Holland Solar stelden vervolgens de NOVI te verwelkomen, maar zich te verbazen over de uitspraken van de minister in het NOS-journaal.

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken stelden vervolgens dat de negatieve uitlatingen over wind- en zonneparken van minister Ollongren niets afdoen aan de doelstellingen die hiervoor zijn vastgelegd.

Uitspraken herroepen
De Kamerleden van GroenLinks vragen de minister allereerst om te bevestigen of het waar is dat zij uitspraken heeft gedaan over zonnepanelen en windmolens die kunnen worden opgevat als uitspraken die tegen het Klimaatakkoord ingaan. Ze vragen de minister ten tweede hoe dat heeft kunnen gebeuren en of zij bereid is deze uitspraken te herroepen of op zijn minst vergaand te nuanceren.

Ook willen ze weten of Ollongren het inzicht deelt dat, om alle klimaat- en energiedoelen te behalen, het onvermijdelijk is dat ook op land duurzame-energieprojecten worden gerealiseerd, waarbij wel altijd zo goed mogelijk wordt gelet op de ruimtelijke inpassing en het draagvlak en of de volgorde van de Gedragscode Zon op Land wordt nageleefd.

Regionale Energiestrategieën
Tot slot willen ze weten of de minister wel bekend is met het feit dat er door bijvoorbeeld medeoverheden, energiecoöperaties en energiebedrijven hard aan wordt gewerkt om duurzame-energieprojecten op land te realiseren en dat conform het Klimaatakkoord en het Regionale Energiestrategie (RES-)proces ten minste 35 terrawattuur aan hernieuwbare opwek op land dient te worden gerealiseerd. Daarbij stellen de Kamerleden de vraag of Ollongren de mening deelt dat deze inspanningen bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en dus zeer welkom zijn.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zonnegilde B.V. zoekt:

Leerling Monteur PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Energetica Industries GmbH zoekt:

Sales Manager Holland

Fulltime (40 uur) - Energieplatz 1, 9556 Liebenfels, Austria
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!