Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
14 invallen Duitse douane vanwege omzeilen importheffingen op Chinese zonnepanelen

14 invallen Duitse douane vanwege omzeilen importheffingen op Chinese zonnepanelen

Rechercheurs van de Duitse douane hebben 14 landelijke invallen gedaan in verband met het omzeilen van importheffingen op Chinese zonnepanelen. De zonnepanelen zijn ingevoerd via de haven van Rotterdam.

Vorig jaar meldde de Duitse openbaar aanklager al dat een bedrijf uit het Duitse Neurenberg 20 miljoen euro aan antidumpingrechten en compenserende rechten heeft ontlopen bij de import van zonnepanelen uit China.

Kantoren en privéwoningen
Nu melden de Duitse autoriteiten op verdenking van ontduiking van ten minste 33 miljoen euro aan antidumpingrechten en invoerbelasting sinds juli 2019 een onderzoek uit te voeren naar een bedrijf in München. Het bedrijf treedt volgens de douane op als leverancier van zonnepanelen die afkomstig zijn uit China.

Ongeveer 100 rechercheurs van de douane-onderzoeksbureaus in München, Stuttgart, Hamburg en Berlijn hebben eind juli door heel Duitsland bedrijfskantoren en privéwoningen doorzocht van klanten van het bedrijf in München. De in totaal 14 uitgevoerde huiszoekingsbevelen waren gericht tegen 2 bedrijven en tegen bedrijfsfunctionarissen en getuigen die gevestigd waren in Beieren, Baden-Württemberg, Sleeswijk-Holstein en Berlijn. De kopers worden ervan beschuldigd bewust Chinese zonnepanelen te hebben gekocht van het in München gevestigde bedrijf, die eerder werden geïmporteerd door de toen geldende minimuminvoerprijs te ondermijnen.

Kick-backfees
De verdachten, die de focus vormen van de opsporingsambtenaren, gebruikten een bekend businessmodel. Allereerst hebben ze aangetoond dat ze voldoen aan de toepasselijke minimumprijs tijdens de inklaring. Op een later tijdstip kregen de importeur en de klant een vergoeding, zogenaamde kick-backfees, waardoor de reguliere prijs van de zonnepanelen op de Chinese markt weer werd bereikt, maar ruim onder de prijs die in de Europese Unie geldt. Met deze truc bespaarden de betrokkenen zichzelf de antidumping- en compenserende rechten die anders zouden worden betaald, evenals de invoerbelasting.

De 2 bedrijven die nu zijn doorzocht en de verantwoordelijken voor het bedrijf lopen het risico om voor een bedrag van in totaal 33 miljoen euro aansprakelijk te worden gesteld. De via de Rotterdamse zeehaven geïmporteerde zonnepanelen met een importvolume van meer dan 700 zeecontainers zijn geplaatst in zonneparken in Duitsland en Frankrijk.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Janszon B.V. zoekt:

Projectleider Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - 1095AL
Eigenenergie.net zoekt:

AC Monteur

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!