Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solar Monkey maakt gevolgen afbouw salderingsregeling inzichtelijk voor consumenten die zonnepanelen willen
© Solar Monkey

Solar Monkey maakt gevolgen afbouw salderingsregeling inzichtelijk voor consumenten die zonnepanelen willen

Solar Monkey introduceert een nieuwe rekentool voor offertes van zonnepanelen. Hiermee kunnen installateurs de gevolgen van de afbouw van de salderingsregeling voor consumenten inzichtelijk maken.

Jaarlijks worden er in Nederland, België en Spanje meer dan 200.000 zonnepaneelsystemen met de software van Solar Monkey ontworpen.

Afbouw salderen
Volgens het bedrijf krijgen installateurs krijgen steeds meer vragen over wat er gebeurt nadat de salderingsregeling wordt afgebouwd en uiteindelijk afgeschaft. Zonnepaneeleigenaren mogen daarbij vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en vanaf 2031 is het salderingspercentage dus 0. 

De afbouw van het salderen heeft gevolgen voor de financiële opbrengsten van zonnestroomsystemen, omdat consumenten de overtollige stroom die ze overdag opwekken niet meer mogen terugleveren voor hetzelfde tarief. Tot nu toe werd de afbouw van de salderingsregeling vaak wel genoemd, maar volgens Solar Monkey door installateurs niet meegenomen in de offerte. Dit komt omdat de progressieve afbouw van de regeling een moeilijke berekening is die per geval verschilt.

Om die reden heeft Solar Monkey een financiële module gebouwd die alle berekeningen meeneemt in de offerte. De software houdt voortaan rekening met:

  • Het verbruik ten opzichte van de opbrengst gedurende het jaar. Er kan uit enkele standaardverbruiksprofielen worden gekozen. Daaruit volgt het percentage dat teruggeleverd wordt aan het net en het percentage zelfconsumptie.
  • Verschillende tarieven voor teruglevering en zelfconsumptie.
  • Fiscale regelingen en salderingsregelingen.
  • Eventuele subsidies zoals SDE+ voor zakelijke projecten. Ook kunnen leningen worden toegevoegd.

Hiermee kunnen installateurs volgens Solar Monkey voortaan het complete verhaal aan de consument vertellen, inclusief échte terugverdientijden. Alle berekeningen worden automatisch gemaakt en grafisch in de offertes weergegeven.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Technisch Schouwer

Fulltime (40 uur) - Papendrecht
VDH Solar Groothandel BV zoekt:

Allround magazijn medewerker

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude-Dorp, Finlandlaan 1, 2391 PV
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!