Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Rechtbank Noord-Holland weigert vergunning zonnepark TNO in Schagen op te schorten
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Rechtbank Noord-Holland weigert vergunning zonnepark TNO in Schagen op te schorten

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland heeft het verzoek om een voorlopige voorziening te treffen afgewezen. De rechtszaak draait om een omgevingsvergunning van TNO voor een zonnepark in Schagen.

De eiseres heeft de gemeente voor de rechter gedaagd omdat deze ten onrechte de vergunning zou hebben afgegeven. Schagen heeft TNO Energietransitie (red. voorheen ECN part of TNO) namelijk een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een zonneakker aan de Westerduinweg in Sint Maartensvlotbrug.

Bollenteelt
Op het ‘R&D Solar Field’ Westerduinweg wil de instelling nieuw onderzoek en innovatie laten plaatsvinden voor de verdere technische ontwikkeling en toepassingsmogelijkheden van pv-systemen in het landelijk gebied.

De agrarische percelen met een oppervlakte van 3,4 hectare waarvoor de omgevingsvergunning is verstrekt, zijn hoofdzakelijk in gebruik voor de bollenteelt. Circa 0,5 hectare wil men gebruiken ten behoeve van een vrije opstelling van zonnepanelen met een flexibele invulling en circa 2,9 hectare wordt gebruikt ten behoeve van vaste zonnepaneelopstellingen.

Realisatie eind 2021
TNO heeft de realisatie van het project beoogd eind 2021, dan wel begin 2022. De verwachting is met de bouw te starten in het derde of vierde kwartaal van 2021, waarna de oplevering kan plaatsvinden in het eerste of tweede kwartaal van 2022.

De voorzieningenrechter treft op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) alleen een voorlopige voorziening als ‘onverwijlde spoed’ dat vereist. De rechtbank stelt dat vanwege de planning van TNO – de bouw start niet eerder dan derde kwartaal 2021 – een spoedeisend belang ontbreekt. De vraag om een voorlopige voorziening wordt daarom afgewezen. De voorzieningenrechter ziet daarbij op voorhand geen reden om te twijfelen aan de door TNO opgegeven planning. Bovendien kan, wanneer een spoedeisend belang op enig moment wel aanwezig is, door de eiseres een nieuw verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Planner (Fulltime) Tijdelijke functie

Fulltime (40 uur) - Fentsjerterdyk 1, 8855 XC, Sexbierum, Friesland
kWh People zoekt:

Projectmanager Solar

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!