logo
© Efteling
© Efteling
29 juni 2020

Analyse najaarsronde SDE+ 2019: zonnepanelen voor Efteling, Pathé Bioscopen en Miele

De Efteling, Pathé Bioscopen en Miele. Stuk voor stuk nemen deze bedrijven – als de SDE+-beschikkingen uit de najaarsronde van 2019 verzilverd worden – de komende periode zonnepanelen in gebruik.

2 van de best scorende bedrijven in de najaarsronde van 2019 die niet afkomstig zijn uit de zonne-energiesector zijn Afvalzorg en Farm Frites. Een groep die opvallend slecht scoort zijn de Nederlandse gemeenten; met slechts 18 beschikkingen voor in totaal 2,6 megawattpiek.

Afvalzorg en Farm Frites
Afvalzorg wist 3 beschikkingen voor 31,6 megawattpiek te verkrijgen en Farm Frites 2 beschikkingen voor 26,9 megawattpiek.

Afvalzorg gaat een zonnepark van 17,2 megawattpiek in Almere realiseren, van 9 megawattpiek in Middenmeer en 5,4 megawattpiek in Weert. Bij Farm Frites gaat het om een in Oudenhoorn van 25 megawattpiek en wordt bovendien het dak van het bedrijf voorzien van 1,9 megawattpiek aan zonnepanelen.

Efteling en Miele
De Efteling heeft een subsidie van 4,8 megawattpiek weten te verkrijgen voor zijn zonnecarport. De Efteling vroeg daarvoor eind vorig jaar al met succes een vergunning aan om parkeerterrein M te voorzien van overkappingen met 14.300 zonnepanelen waaronder 1.346 auto’s kunnen parkeren. Bovendien komt er elders in het attractiepark nog een zonnedak van 80 kilowattpiek bij.

Duitslands bekendste fabrikant van huishoudelijke apparatuur, Miele, gaat zijn Experience Center in Vianen van zonnepanelen voorzien. Voor het dak van dit gebouw heeft Miele een beschikking van 1,4 megawattpiek weten te verkrijgen.

Bioscopen Pathé
Bioscoopketen Pathé heeft onder meer bioscopen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. De vestigingen in Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Maastricht en Zwolle zullen van zonnepanelen worden voorzien. De 7 beschikkingen zijn goed voor een totaalvermogen van 2,3 megawattpiek.

Havenbedrijven
Ook de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam hebben weer subsidie aangevraagd. In Rotterdam gaat het om 26 kleine projecten en in Amsterdam om 1 groot systeem. De 26 beschikkingen van Havenbedrijf Rotterdam zijn in totaal namelijk goed voor 2,36 megawattpiek. Havenbedrijf Amsterdam heeft maar 1 positieve beschikking, maar die is wel direct goed voor 2,49 megawattpiek aan zonnepanelen.

Vastgoed
Traditiegetrouw weten ook de vastgoedbedrijven de subsidiepot van de SDE+-regeling goed te vinden. Ditmaal zijn onder meer de volgende bedrijven in de spreekwoordelijke prijzen gevallen:

  • NExtlevel: 3 beschikkingen voor 15,9 megawattpiek
  • Langen Holding: 2 beschikkingen voor 12,8 megawattpiek
  • Montea: 3 beschikkingen voor 7,3 megawattpiek
  • CBRE: 37 beschikkingen voor 6,6 megawattpiek
  • Warehouses De Pauw Nederland: 5 beschikkingen voor 5,2 megawattpiek

Industrie
Maar ook de industrie – van de foodsector tot de agri- en verpakkingsindustrie – weet een groot aantal beschikkingen te verkrijgen. Enkele opvallende scores:

  • Tenacity Food & Agri: 2 beschikkingen voor 11,6 megawattpiek
  • Waterschap Rivierenland: 4 beschikkingen voor 6,6 megawattpiek
  • Swanenberg Beheer: 8 beschikkingen voor 5,8 megawattpiek
  • Zeeman: 1 beschikking voor 4,4 megawattpiek
  • De Jong Verpakking: 6 beschikkingen voor 4,3 megawattpiek
  • Can-Pack Netherlands: 1 beschikking voor 3,5 megawattpiek
  • Van Berlo Groep 2: beschikkingen voor 2,8 megawattpiek
  • Evenementenhal (Gorinchem en Hardenberg): 2 beschikkingen voor 2,8 megawattpiek
  • PostNL: 6 beschikkingen voor 2,7 megawattpiek
  • Sligro Food Group: 1 beschikking voor 2,5 megawattpiek

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten