Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eerste zonnebootje te water: bouw drijvend zonnepark Nij Beets van start
© GroenLeven

Eerste zonnebootje te water: bouw drijvend zonnepark Nij Beets van start

GroenLeven is gestart met de bouw van het drijvende zonnepark Nij Beets. Op symbolische wijze is het eerste ‘zonnebootje’ te water gelaten door de gemeente, Van Der Wiel bv, Energiecoöperatie Krigel en GroenLeven.

De handeling diende als startsein voor de bouw van het drijvende zonnepark, dat zal bestaan uit 33.000 zonnepanelen. Deze hebben in totaal een vermogen van 13,6 megawattpiek. Naar verwachting wordt de bouw van het park afgerond in augustus.

9 van 40 hectare
Eerder meldde GroenLeven samen met de gemeente Opsterland, energiecoöperatie Krigel en Plaatselijk Belang Nij Beets veel aandacht te hebben besteed aan de (omgevings)participatie en ecologische aspecten. Daardoor is de benodigde omgevingsvergunning van kracht geworden.

De betrokken partijen hebben gekeken naar de inpassing van het zonnepark op de zandwinput. Van de huidige 40 hectare water zal ongeveer 9 hectare bedekt worden met zonnepanelen. De vorm van het park is zo gekozen dat deze aansluit bij de natuurlijke vorm van de zandwinput en er voldoende ruimte blijft tot aan de oevers. Daarmee wordt de flora en fauna ontzien. Ook zal er door een ecologisch bureau onderzoek worden gedaan naar hoe de ecologie verder gestimuleerd kan worden.

Gebiedsfonds
Participatie speelt een belangrijke rol in dit project. Met een gebiedsfonds willen alle betrokken partijen ervoor zorgen dat de komst van de energiebron ten goede komt aan de hele omgeving, de hele gemeenschap. De plas zelf zal door dit gebiedsfonds een upgrade krijgen: ‘plus op de plas’. Naast de duurzaamheid waar de zonnepanelen in voorzien, zal er meer ruimte gemaakt worden voor voorzieningen voor recreatie.

Voor de gemeente Opsterland levert het zonnepark een flinke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling om in 2035 energieneutraal te zijn. Voor GroenLeven is dit het tweede zonnepark dat gerealiseerd wordt in de gemeente Opsterland. Recentelijk is de zonneweide aan de Skieppeleane in Ureterp aangesloten op het stroomnet. Het drijvende zonnepark is niet het laatste park in Opsterland. GroenLeven zal ook de realisatie van het drijvende zonnepark op de Libbe Gabriëlsplas verzorgen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Werkvoorbereider Duurzame Energie

Fulltime (40 uur) - Zwolle, 8021 EV 13D
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative (Nederland)

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!