logo
wvhj2023
© PV InfoLink
© PV InfoLink
2 juni 2020

Coronacrisis: export zonnepanelen uit China stabiel, Nederland importeert ruim 1 gigawattpiek

De export van zonnepanelen uit China is in de eerste 3 maanden van 2020 ondanks de coronacrisis stabiel gebleven. In maart exporteerde China 8,1 gigawattpiek aan zonnepanelen, 2,5 keer zoveel als een maand eerder.

Dat stelt chief analyst Corrine Lin van PV InfoLink. Volgens het onderzoeksbureau bevinden de logistiek en het transport zich weer op een normaal niveau, en zijn de bezettingsgraden van fabrikanten hervat en naar een hoger niveau gebracht. Bovendien hebben fabrikanten bestellingen uit februari ondanks vertraging weten te versturen.

Top 5 fabrikanten
In termen van exportvolume vormden JinkoSolar, JA Solar, Trina Solar, Canadian Solar en LONGi Solar in maart de top 5 van zonnepaneelfabrikanten, samen zijn zij volgens PV InfoLink goed voor een aandeel van 50 procent in de totale export. Alleen al in maart overtrof het door Jinko, JA Solar, Trina Solar en LONGi Solar geëxporteerde volume de gecombineerde volumes van januari en februari. In vergelijking met de overeenkomstige periode vorig jaar exporteerden alleen Canadian Solar, Trina Solar, Risen, Hanwha Q Cells en BYD dit jaar in het eerste kwartaal meer zonnepanelen.

Hoewel in het buitenland de pandemie in maart escaleerde, had de Chinese export van zonnepanelen naar Europa, Latijns-Amerika, Japan en India hier destijds weinig last van; in plaats daarvan verdubbelde het volume dat in februari werd geëxporteerd. Dit geeft volgens PV InfoLink aan dat projectontwikkelaars op dat moment grote voorraden aan het aanleggen waren.

16 gigawattpiek export in eerste kwartaal
De totale export van modules in China bedroeg 16 gigawattpiek in de eerste 3 maanden van het kalenderjaar, hetzelfde volume als in de overeenkomstige periode vorig jaar. Nederland en andere Europese landen – evenals Brazilië, Japan en India – hadden de grootste bijdrage, met elk meer dan 1 gigawattpiek aan afname.

Aan de leverancierskant hebben JinkoSolar, JA Solar, Trina Solar, Canadian Solar en LONGi elk in het eerste kwartaal van het jaar meer dan 1 gigawattpiek aan modules geëxporteerd. JinkoSolar exporteerde zelfs bijna 2 gigawattpiek. Over het geheel genomen werd de impact van de COVID-19-pandemie vooral in februari gevoeld. Na een vertraging in februari, trok de export in maart aan, omdat het transport terugkeerde naar reguliere en overzeese projecten. Het totale exportvolume in het eerste kwartaal is dus gelijk gebleven.

Monokristallijn perc-zonnepanelen dominant
De export van monokristallijn perc-zonnepanelen bedroeg in het eerste kwartaal 10,3 gigawattpiek. Van de 10,3 gigawattpiek was het exportvolume van zonnepanelen op basis van wafers groter dan G1 (158,75 x 158,75 millimeter) 7,3 gigawattpiek, oftewel goed voor 70,9 procent van de totale monokristallijn perc-export.

Vanaf maart waren zonnepanelen met grotere wafers meestal gebaseerd op het G1-formaat, gevolgd door M6 (166 x 166 millimeter). De cumulatieve export van de eerste groep was 6,1 gigawattpiek en de laatste groep 851 megawattpiek.

Groeiende export van multi-busbar en halve zonnecellen
De cumulatieve Chinese export van speciale zonnepanelen (red. zonnepanelen die aanvullende technieken vereisen) bedroeg in de eerste 3 maanden van het jaar 9,3 gigawattpiek. Daarbij waren zonnepanelen met halve zonnecellen (half-cut) goed voor de meerderheid van de export, gevolgd door half-cutzonnepanelen met multi-busbartechnologie. Half-cutzonnepanelen waren goed voor een export van 6,1 gigawattpiek, wat 65,7 procent van de totale uitvoer van deze productgroep vertegenwoordigt. Half-cutzonnepanelen met multi-busbartechnologie waren goed voor 2,5 gigawattpiek aan export, oftewel voor 27,5 procent van het totale volume. Qua exportvolume waren de top 3 ‘speciale’ modules van het eerste kwartaal half-cut monokristallijn perc-zonnepanelen, half-cut monokristallijn perc-zonnepanelen met multi-busbartechnologie en half-cut multikristallijn zonnepanelen. De export bedroeg respectievelijk 4,5 gigawattpiek, 2,1 gigawattpiek en 836 megawattpiek.

De bovenstaande grafiek van de trends in zonnepaneeltechnologie laat zien dat hoewel half-cut zonnepanelen het aandeel van de productgroep ‘speciale’ zonnepanelen domineren, het aandeel van zonnepanelen met half-cutzonnecellen en multi-busbartechnologie aanzienlijk is toegenomen. Het aandeel half-cutzonnepanelen daalde van 70,4 procent in het laatste kwartaal van 2019 naar 65,7 procent in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar, terwijl het aandeel van zonnepanelen met half-cutzonnecellen en multi-busbartechnologie in dezelfde periode groeide van 19,7 procent naar 27,5 procent. Deze trend suggereert dat de marktvraag naar speciale zonnepanelen verschuift van half-cutzonnepanelen naar half-cutzonnepanelen met multi-busbartechnologie.

Zonnepanelen met hoge efficiëntie
Zonnepanelen met een hoge efficiëntie omvatten alle n-type, shingled en high-density zonnepanelen, als ook mono/multikristallijn perc-zonnepanelen met 72 zonnecellen en een vermogen van 400 wattpiek en met 60 zonnecellen en een vermogen van >330 wattpiek. In de eerste 3 maanden van het jaar hebben deze hoogrenderende zonnepanelen een gezamenlijk exportvolume van 5,3 gigawattpiek, waarvan 2,8 gigawattpiek – oftewel 52,8 procent – in maart wordt geëxporteerd.

De cumulatieve export van monokristallijn perc-zonnepanelen bedroeg in maart 4,9 gigawattpiek. Het standaardvermogen voor zonnepanelen met 72 zonnecellen was 400, 405 en 430 wattpiek, terwijl dat voor zonnepanelen met 60 zonnecellen 330, 335 en 340 wattpiek was. Hierbij werden zonnepanelen met 72 zonnecellen van 430 wattpiek en zonnepanelen met 60 zonnecellen van 340 wattpiek geassembleerd met zonnecellen gebaseerd op M6-wafers. Het overgrote deel van de monokristallijn perc-zonnepanelen werd echter geassembleerd met zonnecellen gebaseerd op G1-wafers; goed voor 58,6 procent van de totale export van deze productgroep. Wat betreft multikristallijn perc-zonnepanelen was het algemene uitgangsvermogen van een zonnepaneel met 72 zonnecellen 400 en 420 wattpiek. In tegenstelling tot bij monokristallijn perc-zonnepanelen, werden de meeste multikristallijn perc-zonnepanelen geassembleerd met zonnecellen gebaseerd op M6-wafers.

Hoogrenderende zonnecellen met G1-wafers domineren
China exporteerde in het eerste kwartaal van het jaar 3 gigawattpiek aan zonnecellen, waarvan 2,2 gigawattpiek monokristallijn perc-zonnecellen. De meeste van deze zonnecellen hebben een wattage van 5,38 wattpiek, 5,35 wattpiek en 5,54 wattpiek. Zonnecellen gebaseerd op M2-wafers waren het meest populair en vertegenwoordigde 60 procent van de totale zonnecellenexport, gevolgd door zonnecellen gebaseerd op G1-wafers die goed waren voor een marktaandeel van 40 procent.

De cumulatieve export van hoogrenderende zonnecellen (red. n-type en monokristallijn perc-zonnecellen met een efficiency van meer dan 22,1 procent) bedroeg in maart 600 megawattpiek, waarbij de meerderheid monokristallijn perc-zonnecellen betrof.

Conclusies
Alleen al in maart overtrof de Chinese export de gecombineerde volumes van januari en februari, aangezien de transporten en bezettingsgraden in China weer normaal werden en de voorraadopname op de overzeese markten aanhield. Hoewel de verzendingsvolumes in januari en februari lager waren dan verwacht, helpt de stijging in maart om het totale exportvolume in het eerste kwartaal in evenwicht te brengen, waardoor het totale exportvolume hetzelfde is als in dezelfde periode vorig jaar.

Zonnepanelenfabrikanten verschuiven volgens PV InfoLink naar het gebruik van grotere afmetingen wafers dan G1. Hoewel G1 tot nu toe de export domineert, neemt het aandeel van modules op basis van M6-wafers toe. De verwachting is dat G1 en M6 dit jaar de standaardmaten blijven.

Terwijl zonnepanelen samengesteld met half-cutzonnecellen de meerderheid van de export vormden, is de uitvoer van zonnepanelen die zijn geassembleerd met half-cutzonnepanelen met multi-busbartechnologie. wezenlijk gegroeid. Aangezien de capaciteit van deze technologie dit jaar aan het toenemen is, kan deze de zonnepanelen met half-cutzonnecellen vervangen om tegen het einde van het jaar de standaardtechnologie van geëxporteerde modules te worden.

Verschillende toonaangevende fabrikanten hebben onlangs modules onthuld met een vermogen van meer dan 500 wattpiek. Deze modules combineren allemaal tilling- met multi-busbartechnologie, maar variëren in celgrootte en ontwerp. De nieuwe zonnepanelen hebben wafers van 180 bij 180 millimeter en 210 bij 210 millimeter (G12), half-cutzonnecellen en zonnecellen die in drieën gesneden zijn. Bovendien kennen ze meestal een ontwerp van 50 of 72 zonnecellen. Nu fabrikanten verschillende zonnecelgroottes, ontwerpen en celaantallen selecteren, staat de concurrentie op het gebied zonnepanelen met een vermogen van 500 tot 580 wattpiek op het punt te beginnen. PV InfoLink zal het exportvolume van deze zonnepanelen nauwlettend volgen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten