Solar Magazine - FIMER rondt overname van omvormerdivisie ABB af
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
FIMER rondt overname van omvormerdivisie ABB af
© FIMER

FIMER rondt overname van omvormerdivisie ABB af

ABB en FIMER hebben de overdracht van de omvormerdivisie afgerond. Daarmee zijn ook alle 800 ABB-werknemers van de businessunit overgedragen aan de Italiaanse fabrikant van centrale omvormers.

Onder de paraplu van het vernieuwde FIMER-merk, blijft het nieuw verworven portfolio met pv-omvormers het ABB-merk voeren onder de handelsmerklicentieovereenkomst. 

7 gigawatt
Door deze overname vergroot FIMER zijn aanwezigheid op wereldschaal, van Latijns-Amerika waar het bedrijf al aanwezig is tot belangrijke strategische geografische regio’s waaronder Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië-Pacific. FIMER beschikt in zijn nieuwe vorm over 3 fabrieken en 2 R&D-hubs en verwacht in 2020 meer dan 7 gigawatt vermogen aan omvormers uit te leveren.

FIMER stelt te streven naar waardecreatie en het behoud van bestaande voorzieningen en werkgelegenheid. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling zijn volgens de Italianen van cruciaal belang. Om die reden besloot het bedrijf zowel de R&D-hub in Finland als de fabrieken in Italië en India te behouden. Met het oog op de toekomst bestaat de belangrijkste groei van FIMER uit de ontwikkeling van geavanceerde technologieën, waaronder het gebruik van blockchaintechnologie en geavanceerde geminiaturiseerde producten, alsmede een sterke inspanning op het gebied van digitalisering. Tenslotte zal FIMER zich ook richten op micronetwerken; systemen die een elektriciteitsnetwerk en gedistribueerde energieopwekkingsbronnen onderling verbinden. Deze functioneren zowel in combinatie met het landelijke elektriciteitsnetwerk als decentraal en bieden oplossingen voor energieopslag.

Sleutel tot succes
‘Ik ben zeer verheugd om de afronding van deze overname aan te kondigen’, aldus Filippo Carzaniga, chief executive officer van FIMER: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze forse uitbreiding van ons aanbod klanten in alle pv-marktsegmenten kunnen bedienen. Dit zal onze positie in een zeer competitieve arena versterken. De omvang en het belang van de zonne-energiebranche zijn de afgelopen jaren snel toegenomen en we geloven dat dit een geweldige kans voor ons is om klantwaarde en bedrijfsgroei te creëren. Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van een van de sterkste productportfolio's, samen met onze kennis, expertise en passie, een belangrijke sleutel is voor succes.’

Tarak Mehta, president van de ABB-divisie Electrification: ‘De voltooiing van deze desinvestering is een nieuwe stap in onze strategie van systematisch portefeuillebeheer. Het versterkt ons concurrentievermogen en stelt ons in staat ons te concentreren op andere groeisegmenten. ABB zal zonne-energie blijven integreren in een reeks oplossingen voor slimme gebouwen, energieopslag en het opladen van elektrische voertuigen via een intelligent laag- en middenspanningsaanbod.’

Power-One
Bij de omvormerdivisie van ABB werken verdeeld over 26 landen zo’n 800 werknemers met fabrieken in Italië en India en een R&D-locatie in Finland. De transactie omvat ook de activiteiten van Power-One, een omvormerfabrikant die door ABB in 2013 zelf werd overgenomen.

​FIMER was op zijn beurt al actief in de zonne-energiemarkt met de productie van centrale (string)omvormers van 1.000, 1.500 en 2.000 volt. FIMER neemt alle garanties over die op de verschillende producten voor eindgebruikers van toepassing zijn. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Developer Zon & Wind

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Junior Account Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!