Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis start congestieonderzoek in Kampen
© Enexis

Enexis start congestieonderzoek in Kampen

Enexis start voor het hoogspanningsstation in Kampen een congestieonderzoek. Bij het station is geen transportcapaciteit meer beschikbaar en is er sprake van congestie.

TenneT en Enexis Netbeheer verwachten structureel congestie in het gebied rondom het station Kampen in een periode van 4 tot 7 jaar. De verwachte congestie wordt veroorzaakt omdat de vraag naar transportcapaciteit op het station groter is dan de beschikbare (n-1-)capaciteit in het daar gekoppelde hoogspanningsnet. De vraag naar transportcapaciteit is anders dan voorzien in de capaciteitsplanning.

Planning onbekend
In het genoemde congestiegebied is het totale voorziene gecontracteerde transportvermogen 38 megawatt. Het totale beschikbare transportvermogen bedraagt circa 30 megawatt. Dit vermogen is volledig vergeven in getekende offertes voor gecontracteerd transportvermogen.

De structurele oplossing is de realisatie van een uitbreiding van het hoogspanningsnet en de capaciteit van het station. TenneT onderzoekt in samenwerking met Enexis Netbeheer de alternatieven hiervoor, dit betreft ook de mogelijke locatie van de uitbreiding. Een planning van de netverzwaringen is nog niet bekend. De 2 netbeheerders doen nu onderzoek naar het toepassen van congestiemanagement.

24 congestiegebieden
Enexis rondde onlangs al 4 congestieonderzoeken af. Daarbij werd vastgesteld dat voor de hoogspanningsstations Hardenberg, Veendam, Groningen Bornholmstraat en Zwolle Frankhuis congestiemanagement geen oplossing is. Er is daar nu formeel sprake van congestie.

Enexis heeft inmiddels voor 24 gebieden het congestieonderzoek formeel afgerond. Op al deze locaties is congestiemanagement geen oplossing. Het gaat om 7 congestiegebieden in de provincie Groningen, 8 congestiegebieden in de provincie Drenthe en 9 congestiegebieden in de provincie Overijssel.

Interesselijst
Als de gewenste teruglevercapaciteit in een gebied niet beschikbaar is, brengt Enexis geen offerte uit, maar worden aanvragers wel op de ‘interesselijst’ geplaatst. De partijen die op deze lijst staan, ontvangen automatisch bericht wanneer er ruimte op het elektriciteitsnet is. De aanvraagdatum van de offerte is leidend voor de plaats op de lijst.

Men komt alleen op de ‘interesselijst’ na een aanvraag. Een offerte aanvragen is daarmee van essentieel belang, ook al is er geen capaciteit beschikbaar. Zo weet de netbeheerder welke behoefte er is en wordt men geïnformeerd zodra er ruimte is op het net. De partijen op deze interesselijst worden ook als eerste ingelicht over de extra netcapaciteit die beschikbaar komt doordat Enexis in Noordoost-Nederland investeert in 11 mobiele spanningsstations. Hierdoor komt er 1 gigawatt extra netcapaciteit beschikbaar.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
Slim Opgewekt zoekt:

Meewerkend voorman/vrouw

Slim Opgewekt zoekt een meewerkend voorman/vrouw led-verlichting
Fulltime • Arnhem
Schone Energie zoekt:

Commercieel medewerker binnendienst

Schone Energie zoekt een Commercieel medewerker binnendienst
32-40 uur • Den Haag
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!