Enexis Netbeheer investeert 43 miljoen euro in de zogenaamde e-houses. Het voordeel van zo’n mobiel elektriciteitshuisje is dat het als 1 geheel door de fabrikant geleverd wordt. Hierdoor wordt het geheel stukken sneller opgeleverd, zonder dat het de netbeheerder veel extra mankracht kost.
Pilot succesvol
Een pilot met 4 van zulke stations - 3 in het Groningse Weiwerd en 1 in het Brabantse Etten-Leur - is het afgelopen jaar succesvol gebleken. Op basis hiervan besluit Enexis Netbeheer nu om fors extra te investeren met de aankoop van nog 11 van zulke stations.
Met de aanschaf van deze e-houses sorteert Enexis Netbeheer voor op veranderende wet- en regelgeving. Vanaf aanstaande zomer mogen regionale netbeheerders reservetransformatoren gebruiken voor het terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit. Ook de landelijke netbeheerder TenneT krijgt er door deze nieuwe regels extra transportcapaciteit bij.
Wachtlijst verkorten
Han Slootweg, directeur netwerkstrategie van Enexis Netbeheer: 'Doordat we nu 43 miljoen euro extra investeren in deze e-houses, kunnen onze klanten zo snel mogelijk gebruikmaken van deze extra ruimte op het elektriciteitsnet. In de praktijk betekent het dat we eerder extra zonneparken of windmolens kunnen aansluiten. En daarmee kunnen we de wachtlijst verkorten.'
Het eerste mobiele middenspanningsstation dat met deze investering wordt aangeschaft, kan naar verwachting aan het einde van dit jaar in gebruik worden genomen. Waar dat precies gebeurt, is afhankelijk van onder andere de vergunningprocedures. De e-houses worden geplaatst in Groningen, Drenthe en Overijssel. Zodra er capaciteit beschikbaar komt, informeert Enexis Netbeheer de klanten die op de wachtlijst staan.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.