Opvallend is dat de 50 grootste projecten samen goed zijn voor meer dan een derde van het beschikte vermogen. Deze groep projecten heeft 1.066 megawattpiek aan beschikkingen verkregen.
Er is ook onderscheid gemaakt in dakgebonden pv-systemen, grondgebonden zonneparken en drijvende zonneparken, te weten:
In onderstaand overzicht is per project het aantal megawattpiek vermeld (red. het gaat om de 10 grootste projecten, deze kennen per stuk een omvang van meer dan 30 megawattpiek*) waarvoor door de subsidieaanvragers voor 15 jaar subsidie is verkregen.
89,1 megawattpiek | gemeente Stadskanaal (Groningen) | Zonnepark Stadskanaal
Zonnepark Stadskanaal, een initiatief van Powerfield, is het grootste zonnestroomproject uit de najaarsronde van 2018. Het landschappelijk ontwerp werd in 2018 al goedgekeurd door de provincie, waarna Powerfield een vergunning kreeg die vorig jaar ter inzage lag. Het zonnepark zal verrijzen langs de Van Boekerenweg op ruim 80 hectare grond. De visie ‘Stadskanaal op Zon’ is het gemeentelijk beleidskader voor de wijze waarop de gemeente wil omgaan met initiatieven voor zonneparken. Stadskanaal wil binnen de gemeente ruimte bieden aan 600 hectare zonnepark.
50,0 megawattpiek | gemeente Borger-Odoorn (Nieuw-Buinen, Drenthe) | Zonnepark Green-Invest Drenthe
Dit zonnepark is een initiatief van Green-Invest Drenthe. Het is een van de 3 zonneparken - de 2 andere worden ontwikkeld door Solarfields - op de voormalige vloeivelden van Avebe bij Nieuw-Buinen. In totaliteit hebben de parken een oppervlakte van 100 hectare. De gemeente heeft in 2018 voor alle 3 de parken een vergunning afgegeven.
49,8 megawattpiek | gemeente Borger-Odoorn (Exloo, Drenthe) | Zonnepark GroenLeven
De gemeente Borger-Odoorn verleende vorig jaar een vergunning voor het realiseren van zonnepark Exloo. Het zonnepark komt voort uit een zonneakkerpoule die een groep boeren met GroenLeven heeft opgericht. Het park wordt voor een groot deel gerealiseerd op oxiderende veengrond. In Exloo werd er door boeren een aanzienlijke hoeveelheid beschikbare locaties in de zonneakkerpoule van GroenLeven gebracht. De gemeente heeft hieruit de keuze gemaakt voor de meest geschikte locatie voor het zonnepark.
45,0 megawattpiek | gemeente Breda (Noord-Brabant) | Zonnepark Rooftop Energy
Doordat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) een groot gedeelte van de informatie over de subsidiebeschikking heeft geanonimiseerd, is er weinig bekend over dit zonnepark behoudens dat het zonnepark in de Bredase buurt Ginneken gerealiseerd wordt. Daarmee lijkt het niet te gaan om een zonnepark dat Rooftop Energy elders in Breda realiseert op een voormalige vuilstort, te weten de Bavelse Berg.
43,0 megawattpiek | gemeente Midden-Groningen (Zuidbroek, Groningen) | Zonnepark Zuidbroek Energie
Dit zonnepark is een initiatief van Van der Valk hotel Zuidbroek en Scholt Energie Control. Het zonnepark wordt gerealiseerd aan de Burgemeester Omtaweg ter hoogte van het Van der Valk Hotel Zuidbroek. Het zonnepark omvat een oppervlak van bruto zo’n 39 hectare. Om recht te kunnen doen aan ruimtelijke kwaliteiten wordt het zonnepark ruim van opzet. In totaal wordt 32 hectare benut voor het plaatsen van zonnepanelen. De overige 7 hectare wordt benut voor de landschappelijke inpassing.
41,0 megawattpiek | gemeente Emmen (Nieuw Weerdinge, Drenthe) | Zonnepark Pottendijk Zon
Dit zonnepark is het tweede project van Powerfield in de top 10. Doordat RVO.nl een groot gedeelte van de informatie over de subsidiebeschikking heeft geanonimiseerd, zijn er nog vraagtekens over de exacte samenstelling. Het zonnepark is vermoedelijk opgebouwd uit 2 beschikkingen, een van 33,0 megawattpiek en een van 8,0 megawattpiek. Het zonnepark van 33 megawattpiek is onderdeel van Energiepark Pottendijk dat ook enkele tientallen megawatt aan windmolens zal herbergen. De aangewezen locatie Pottendijk is omringd door de terreinen van Motorsportvereniging Motodrome Emmen, Speedway Emmen, Schietsportcentrum Emmen, kartcircuit Pottendijk en Test Track Thedinga.
39,9 megawattpiek | gemeente Borger-Odoorn (Buinerveen, Drenthe) | Zonnepark Buinerveen
Dit zonnepark is het derde project van Powerfield in de top 10 van de najaarsronde 2018. Het zonnepark moet in 2020 gebouwd worden. Het wordt gerealiseerd op een terrein van 41 hectare. Niet al deze grond zal echter worden belegd met zonnepanelen; zo is er ruimte nodig voor onderhoudspaden maar is er ook ruimte nodig voor landschappelijke inpassing. Dubbel ruimtegebruik is door PowerField voorzien via het houden van schapen. Door schapen is er volgens het bedrijf zowel agrarisch medegebruik en wordt de ondergrond begraasd en onderhouden.
38,8 megawattpiek | gemeente Midden-Groningen (Hoogezand, Groningen | Zonnepark Molenwaard
De gemeente Midden-Groningen gaf afgelopen najaar een vergunning af voor Zonnepark Molenwaard in Hoogezand. Zonnepark Molenwaard beslaat een oppervlakte van ruim 35 hectare en wordt ontwikkeld door Solarfields. Het zonnepark met 90.000 zonnepanelen wordt omsloten door ongeveer 250 woningen. Dankzij een lang en intensief voortraject zijn er geen zienswijzen naar voren gebracht en is er geen beroep ingesteld, waardoor de omgevingsvergunning afgelopen najaar onherroepelijk werd.
35,6 megawattpiek | gemeente Hollands Kroon (Middenmeer, Noord-Holland) | GroenLeven (dakopstelling)
Dit project van GroenLeven bij tomatenteler Royalpride is de grootste dakopstelling die een SDE+-subsidie heeft weten te verkrijgen in de najaarsronde van 2018. Royalpride nam in 2015 al een pv-systeem van 1.512 zonnepanelen in gebruik, maar nu wil het bedrijf al zijn kassen van zonnepanelen gaan voorzien. In het tuinbouwgebied Agriport A7 heeft de tomatenteler Royal Pride 52 hectare kassen. Jaarlijks worden daar 25 miljoen kilo tomaten gekweekt. 1 op de 5 Nederlanders eet daarvan.
30,2 megawattpiek | gemeente Venlo (Velden, Limburg) | One Solar Beheer III (dakopstelling)
One Solar, de bv achter het meer bekende zonne-energiebedrijf Agreco, gaat in Velden een dakgebonden pv-systeem van 30,2 megawattpiek bouwen. Het gaat volgens de beschikking om '1 grote locatie met een gebouw van 2 eigenaren'. Doordat RVO.nl een groot gedeelte van de informatie over de subsidiebeschikking heeft geanonimiseerd, is er niet meer bekend over dit project.
* Omdat een gedeelte van de gegevens door RVO.nl geanonimiseerd is, kunnen er mogelijkerwijs onvolkomenheden in bovenstaand artikel zitten. Eventuele correcties zijn welkom via redactie@solarmagazine.nl
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.