Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Amerikaanse rechter blokkeert importheffing op bifaciale zonnepanelen
© Steve Smith | Dreamstime.com

Amerikaanse rechter blokkeert importheffing op bifaciale zonnepanelen

Een Amerikaanse rechter die toezicht houdt op handelskwesties heeft het besluit van de Amerikaanse president Trump geblokkeerd om dubbelzijdige zonnepanelen alsnog te belasten met importheffingen.

Een medewerker van de US Trade Representative (USTR) Robert Lightizer maakte in oktober bekend dat Amerika alsnog importheffingen voor bifaciale zonnepanelen ging invoeren. Deze productgroepen waren tot nu toe vrijgesteld. De Amerikaanse president Donald Trump gaf Lightizer in juni nog opdracht dubbelzijdige zonnepanelen een uitzonderingspositie te bezorgen en niet te belasten met importheffingen.

Argumenten onbekend
Rechter Gary Katzmann van het Amerikaanse Hof voor Internationale Handel in Manhattan stelt in zijn besluit dat het in het algemeen belang is om de importheffingen op bifaciale zonnepanelen te blokkeren.

Consumenten en importeurs van zonnepanelen stelden in de rechtszaak dat hogere importtarieven hun kosten zouden verhogen en onnodig zijn omdat binnenlandse producenten de zonnepanelen niet produceren en dus geen schade ondervinden van de import. Binnenlandse producenten stellen op hun beurt dat projectontwikkelaars ook hun zonnepanelen kunnen gebruiken en dat hogere importtarieven nodig zijn om de binnenlandse productie te beschermen.

Tekort aan zonnepanelen
De rechter gaat daar echter niet in mee: ‘De feiten waarop USTR vertrouwde om de intrekking van de vrijstelling te implementeren, zijn onbekend voor iedereen behalve USTR. Het publieke belang wordt gediend door ervoor te zorgen dat overheidsinstanties de wet naleven.’

Abigail Ross Hopper, president van de Solar Energy Industries Association (SEIA), is blij met het besluit: ‘Dit is een belangrijk besluit voor bifaciale zonnepanelen. We blijven ten strijde trekken tegen de importheffingen op zonnecellen en zonnepanelen die de Amerikaanse zonne-energiesector en de Amerikaanse consument schaden. De uitsluiting van importheffingen voor bifaciale zonnepanelen is een eerlijke en redelijke oplossing voor het tekort aan binnenlandse zonnepanelen. In het utiliteitssegment is er bijvoorbeeld slechts 1 gigawattpiek aan binnenlandse productiecapaciteit voor kristallijn siliciumzonnepanelen, terwijl de vraag in 2020 bijna 10 gigawattpiek bedraagt.’

SEIA presenteerde eerder deze maand een onderzoek waaruit blijkt dat door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump in de periode 2017-2021 zo'n 62.000 banen verloren gaan in de Amerikaanse zonne-energiesector.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Saman Groep zoekt:

Servicemonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr. 1
Boss Energy Consulting zoekt:

Technical Designer

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!