Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Netbeheerders hebben maatregelen Wiebes niet meegewogen bij afgeven transportindicaties
© Enexis

Netbeheerders hebben maatregelen Wiebes niet meegewogen bij afgeven transportindicaties

De netbeheerders hebben bij het afgeven van transportindicaties niet de door minister Wiebes aangekondigde kortetermijnoplossingen meegewogen die moeten bijdragen aan extra transportcapaciteit.

Dat meldt Energie Samen. De brancheorganisatie voor duurzame-energie-initiatieven van burgers woonde afgelopen week een informatiesessie van Netbeheer Nederland bij waar onderbouwing werd geven aan de afgewezen verklaringen. Overigens hebben de netbeheerders de maatregelen van Wiebes niet meegewogen omdat ze hiertoe van de minister de benodigde juridische mogelijkheden niet hebben gekregen.

6 kortetermijnoplossingen
Minister Wiebes stuurde de Tweede Kamer afgelopen juni een brief met 6 kortetermijnoplossingen voor de problemen met de netcapaciteit. Bovendien zijn in het definitieve Klimaatakkoord 6 stappen gepresenteerd die onderdeel zijn van een plan van aanpak om te komen tot goedkopere netaansluitingen van grootschalige zonnedaken en zonneparken.

Tot de 6 kortetermijnoplossingen behoren onder meer congestiemanagement, het loslaten van de redundantie-eis en curtailment.

Afgewezen aanvragen herzien
‘De netbeheerders hebben alleen getoetst vanuit bestaande bedrijfsvoering en regelgeving, en niet de effecten meegenomen van de door de minister aangekondigde maatregelen (met name benutten storingsreserve en cablepooling) en van de oplossingen die de sector zelf kan bieden (curtailment en spanningsondersteuning vanuit de omvormers)’, stelt Energie Samen. ‘Wij hebben de netbeheerders opgeroepen om nogmaals een slag te maken over de eerder afgewezen aanvragen, en die alsnog te verstrekken aan initiatiefnemers die waarschijnlijk baat gaan hebben van deze maatregelen. Onze inspanningen zijn er de komende weken op gericht om zo mogelijk nog iets te herstellen in de lopende najaarsronde, en daarnaast een herhaling van deze impasse te voorkomen voor de voorjaarsronde. De op 5 november aanwezige netbeheerders (red. Netbeheer Nederland heeft op deze datum een informatiesessie georganiseerd om onderbouwing te geven van de afgewezen verklaringen) lijken hier oprecht aan mee te willen werken.’

Ministeriële regeling SDE+ onwettig
Wil men een subsidieaanvraag indienen bij de SDE+-regeling dan moet er een transportindicatie van de netbeheerder meegestuurd worden. Uit de indicatie moet blijken dat de transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie waarvoor men de subsidie aanvraagt. Half oktober onthulde de redactie van Solar Magazine dat netbeheerders Liander en Enexis al honderden negatieve transportindicaties aan projectontwikkelaars hadden afgegeven. Een deel van de top 10 van bedrijven met het grootste portfolio aan SDE+-projecten overweegt een gang naar de rechter.

Energie Samen heeft in de voorbije periode juridisch laten uitzoeken waarom de ministeriële regeling voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) onwettig is. Voor partijen die SDE+-subsidie willen aanvragen heeft Energie Samen door advocatenkantoor Bird & Bird 2 voorbeeldbrieven laten opstellen waarmee zij SDE+-subsidie kunnen aanvragen met een negatieve transportindicatie en een voorbeeldbrief waarmee zij bij de netbeheerder bezwaar kunnen maken tegen de negatieve transportindicatie.

Lees ook:

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Green Energy Company zoekt:

Adviseur zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Weesp, 1382 JX,19
Solention B.V. zoekt:

Werkvoorbereider

<24 uur - Ede, 6718XA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!