Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander meldt voor derde keer in 2 weken congestie: elektriciteitsnet vol in Dinxperlo en Hengelo
© Liander

Liander meldt voor derde keer in 2 weken congestie: elektriciteitsnet vol in Dinxperlo en Hengelo

Liander maakt voor derde keer in november melding van congestie. De netbeheerder meldt nu extra congestie in Dinxperlo en voor het eerst congestie in Hengelo. Op beide locaties wordt congestiemanagement onderzocht.

Eerder deze week maakte Liander al melding van congestie in Hazerswoude-Dorp en Lelystad en vorige week werd congestie gemeld in de Noord-Hollandse gemeenten Koggenland, Schagen en Hollands Kroon.

Extra onderzoeksresultaten in Dinxperlo
In Dinxperlo is momenteel geen extra vermogen beschikbaar voor het verbruik van elektriciteit. Voor een deel van dit gebied was dit al bekend, naar aanleiding van een onderzoek naar congestiemanagement dat Liander begin oktober afrondde. Dit gebied is nu uitgebreid, op basis van nieuwe onderzoeksresultaten.

Deze resultaten zijn volgens de netbeheerder deel van het onderzoek in september, maar vroegen meer tijd.

Spanningsproblemen in Hengelo
In Hengelo in de provincie Gelderland is er sprake van volledig nieuwe congestie. Daar doet Liander nu onderzoek naar de mogelijkheid van congestiemanagement voor de teruglevering van elektriciteit. In en rond Hengelo neemt de vraag om elektriciteit terug te leveren sterk toe, dat komt volgens de netbeheerder onder meer door nieuwe zonneparken in de regio. De dunne kabels in het elektriciteitsnet van de Achterhoek zijn niet berekend op deze combinatie van veel teruglevering en verbruik. De spanning die hierdoor ontstaat op de kabels kan schade opleveren aan apparatuur, als deze niet beperkt wordt.

Om de spanning op het elektriciteitsnet weer binnen de juiste bandbreedte te krijgen, gaat Liander een extra verbinding aanleggen tussen het elektriciteitsverdeelstation in Hengelo en dat in Doetinchem. Daarna vervangt men het verdeelstation in Hengelo door een nieuw verdeelstation, dat meer spanning aankan. In totaal duurt het ongeveer 6 jaar voordat dit klaar is.

De capaciteit voor het terugleveren van elektriciteit in Hengelo is echter nu al schaars en daarom zoekt Liander ook naar mogelijkheden op de korte termijn, waaronder congestiemanagement.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
AliusEnergy zoekt:

Service coördinator

AliusEnergy zoekt een service coördinator.
Fulltime • Eersel
SolarEdge zoekt:

Sales Manager C&I

SolarEdge is searching for a Sales Manager C&I
Fulltime • Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!