Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander meldt opnieuw congestie: elektriciteitsnet Hazerswoude-Dorp en Lelystad vol
© Liander

Liander meldt opnieuw congestie: elektriciteitsnet Hazerswoude-Dorp en Lelystad vol

Netbeheerder Liander heeft voor de tweede keer in korte tijd een nieuwe melding van congestie gedaan. In Hazerswoude-Dorp en Lelystad is het elektriciteitsnet vol en wordt congestiemanagement onderzocht.

Het onderzoek geeft inzicht in de mogelijkheden om meer ruimte op het elektriciteitsnet te creëren. Voor lopende afspraken tussen Liander en grootverbruikers heeft dit volgens de netbeheerders geen gevolgen, evenmin voor kleinverbruikers zoals consumenten en ondernemers met een kleine aansluiting.

Terugleveren
Liander meldt begin november al congestie te verwachten in de Noord-Hollandse gemeenten Koggenland, Schagen en Hollands Kroon. Ook daar onderzoekt men of congestiemanagement de schaarste op het elektriciteitsnet kan verminderen.

In Lelystad onderzoekt Liander de mogelijkheid van congestiemanagement voor het terugleveren van elektriciteit. In Hazerswoude-Dorp onderzoekt men deze mogelijkheid voor zowel het verbruik als het terugleveren van elektriciteit.

Nieuw verdeelstation
In de gemeente Lelystad is de teruglevering van duurzame energie op het elektriciteitsnet sterk toegenomen. Het aantal windmolens en zonneparken groeit volgens Liander sneller dan voorzien. Dit gebied krijgt zijn stroom via het elektriciteitsverdeelstation Zuiderveld, dat in Lelystad staat.

De netbeheerder is op zoek naar een geschikte locatie voor een nieuw verdeelstation. ‘We kunnen namelijk verdeelstation Zuiderveld niet uitbreiden, onder andere door zijn locatie in een woonwijk. Omdat we het onderzoek naar de nieuwe locatie net gestart zijn, kunnen we nog niet zeggen wanneer we het nieuwe verdeelstation verwachten op te leveren.’

Transportschaarste
Het elektriciteitsnet in Hazerswoude-Dorp kan momenteel niet voldoen aan de toenemende vraag naar en teruglevering van elektriciteit. Dat komt onder andere door de grote hoeveelheid zonnepanelen die duurzame energie terug in het netwerk stoppen. De kabels in het gebied zijn niet berekend op deze schaal van levering en teruglevering van elektriciteit.

Liander hierover: ‘We breiden de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in deze regio uit. Dat doen we door een nieuw elektriciteitsverdeelstation te plaatsen in Boskoop. Om het net daarop aan te sluiten, verzwaren en herstructureren we de kabels op een aantal delen. Naar verwachting is hiermee het knelpunt eind 2022 verholpen.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Suneam zoekt:

Accountmanager Solar

Fulltime (40 uur) - Kwikstaartlaan 18 3704 GS Zeist
Straightforward zoekt:

Inspecteur PV-projecten (landelijk)

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL, 49
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!