logo
wvhj2023
© GroenLeven
© GroenLeven
24 oktober 2019

Raad van State geeft groen licht voor 2 zonneparken in Exloo

De Raad van State heeft alle bezwaren tegen een zonnepark van GroenLeven in Exloo verworpen. Het zonnepark krijgt een vermogen van 49,8 megawattpiek. Een tweede zonnepark van een agrariër krijgt ook groen licht.

De gemeente Borger-Odoorn verleende vorig jaar oktober een vergunning voor het realiseren van het zonnepark van 59 hectare. Het komt voort uit een zonneakkerpoule die een groep boeren samen met GroenLeven heeft opgericht. Het initiatief behoorde tot de 10 grootste projecten die in de najaarsronde 2018 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) subsidie toegekend kregen.

Van Zonneladder tot onzorgvuldigheid
De Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap hadden een rechtszaak aangespannen tegen de gemeenteraad en het bestuurscollege van Borger-Odoorn vanwege het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Buitengebied, zonnepark Exloo’. De organisaties voerden meerdere argumenten tegen de komst van het zonnepark aan, zoals onzorgvuldige besluitvorming, het incorrect toepassen van de zonneladder en het in strijd zijn met de provinciale Omgevingsverordening Drenthe en met het Beleidskader zonneakkers. De Raad van State veegt al deze argumenten van tafel.

Primair stellen Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap zich op het standpunt dat het initiatief voor een zonnepark al strandt bij de eerste trede. Zo blijkt volgens hen niet dat de initiatiefnemer een poging heeft gedaan om de mogelijkheden van een gebouwgebonden plan te inventariseren. Daarnaast stellen Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap dat ook uit de gemeentelijke zonnekaart blijkt dat er in Borger-Odoorn nog voldoende geschikte daken zijn om zonne-energie op te wekken.

Raad van State: maar 1 agrarisch dak onbenut
De gemeenteraad stelt op zijn beurt dat de omstandigheid dat er in potentie voldoende ruimte op daken dan wel in bestaand stedelijk gebied beschikbaar is voor zonne-energie, nog niet wil zeggen dat er voldoende draagvlak en voldoende financiële middelen zijn om tot hetzelfde resultaat te komen als met het voorziene zonnepark.

De Raad van State stelt dat op 1 na alle agrariërs uit de gemeente Borger-Odoorn al zonnepanelen op hun daken hebben liggen: ‘Gelet op de omvang van het provinciale en gemeentelijke streven naar een uitbreiding van zonnestroom volstaat het volgens de gemeenteraad niet om alleen het dakoppervlak te gebruiken voor het opwekken van zonne-energie. Daarnaast heeft de gemeenteraad ter zitting toegelicht dat de gemeente Borger-Odoorn geen eigenaar is van de door Natuur- en Milieufederatie Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap ter zitting genoemde daken en dat de raad derhalve de aanleg van zonnepanelen op die daken in zoverre niet kan sturen.’

Omwonende klaagt over tweede zonnepark
Ook tegen een tweede zonnepark van een andere agrariër werd bezwaar aangetekend. Een omwonende van het toekomstige zonnepark stelt dat het voorziene zonnepark zijn woon- en leefomgeving op onevenredige wijze aantast. Het plan en de omgevingsvergunning die de gemeenteraad heeft vastgesteld, maakt de komst van een zonnepark mogelijk met een oppervlakte van 24,6 hectare. Het voorziene zonnepark is ten westen van de kern van Borger gesitueerd. Ten oosten van het plangebied ligt de woonwijk Daalkampen waar de bezwaarmaker woont. 

De bezwaarmaker stelde onder meer dat er door de opwarming van de zonnepanelen van het voorziene zonnepark continu een warme wind zal ontstaan. Ook de argumenten dat de gemeenteraad geen rekening heeft gehouden met het beschermde natuurgebied de Mandelanden, dat het zonnepark niet goed landschappelijk is ingepast en dat er onvoldoende draagvlak is, zijn van tafel geveegd.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten