Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
China kent feed-in tarief toe aan 23 gigawattpiek zonnepanelen
foto: Wikimedia

China kent feed-in tarief toe aan 23 gigawattpiek zonnepanelen

De National Energy Administration van China heeft goedkeuring gegeven aan 22,78 gigawattpiek aan nieuwe pv-projecten. Alle zonnepanelen worden geplaatst met steun van de nieuwste feed-in tarieven.

Begin juni werd bekend dat China dit jaar bijna 435 miljoen dollar (3 miljard yuan) vrijmaakt voor de ondersteuning van zonne-energieprojecten. China kondigde eind mei bovendien de eerste reeks van projecten aan voor zonne-energie en windenergie die zonder subsidie gerealiseerd worden. Het ging daarbij om 14,8 gigawattpiek aan zonneparken en 4,5 gigawattpiek aan windparken. In april werd al bekend dat China vanaf 2021 enkel subsidievrije zonne-energieprojecten wil realiseren. 

417 projecten afgewezen
De 22,78 gigawattpiek aan pv-projecten die nu gehonoreerd is, maakt dus gebruik van de nieuwe, verlaagde feed-in tarieven. Alle projecten moeten nog dit kalenderjaar aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden. Wel is er een uitloopperiode van 6 maanden, maar de toegekende subsidie zal dan lager zijn.

In totaal werden er voor de bieding 4.338 pv-projecten met een vermogen van 24,55 gigawattpiek ingediend. Daarmee werden 417 projecten met een vermogen van 1,77 gigawattpiek afgewezen.

Guizhou leidt de dans
Guizhou is van de 23 provincies de regio die het meeste vermogen verwelkomt: 3,6 gigawattpiek. De provincie Shaanxi volgt op de voet met ruim 3 gigawattpiek. In nog eens 13 provincies wordt meer dan 1 gigawattpiek aan pv-projecten gerealiseerd.

80 procent van de projecten betreft een grondgebonden zonnepark, te weten 18,12 gigawattpiek. In minder dan 3 procent van de gevallen – te weten 0,56 gigawatpiek – gaat het om pv-systemen die geen stroom terugleveren, maar deze direct lokaal laten afnemen. De laatste 18 procent van de projecten, te weten 4,1 gigawattpiek, is zogenaamd distributed (decentraal) pv-project.

Volgens het adviesbureau Asia Europe Clean Energy (Solar) Advisory (AECEA) leidt de toekenning van de feed-in tarieven ertoe dat China dit jaar niet 32 tot 34 gigawattpiek, maar 38 tot 42 gigawattpiek aan zonnepanelen zal installeren. Per eind mei beschikt China over 182 gigawattpiek aan zonnepanelen waarvan 128 gigawattpiek (70 procent) geïnstalleerd is in een zonnepark.

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Leerling Monteur

Zonneplan zoekt een Leerling Monteur
Fulltime • Nederland
ECONNETIC zoekt:

Consultant duurzame energie

ECONNETIC zoekt een consultant duurzame energie
32-40 uur per week • Driebergen-Rijsenburg
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!