Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander verwacht structurele congestie bij Nijmegen-Noord
foto: Liander

Liander verwacht structurele congestie bij Nijmegen-Noord

Liander meldt dat er bij Nijmegen-Noord structurele congestie verwacht wordt. Er is daar meer vraag naar te contracteren transportcapaciteit dan Liander op dat punt fysiek aan capaciteit beschikbaar heeft.

In korte tijd hebben zowel Enexis als Liander (red. in Haarlemmermeer en Neerijnen) meerdere meldingen van structurele congestie gedaan.

Flexibiliteitsmarkt
Liander meldt tegelijkertijd dat de flexibiliteitsmarkt in Nijmegen-Noord geen oplossing biedt. De melding van de verwachte congestie geldt voor elektriciteitsverdeelstation de Waalsprong. Op deze locatie is Liander niet in staat om te voldoen aan alle nieuwe aanvragen van grootverbruikers voor transportcapaciteit. Dit geldt alleen voor levering van transport en dus niet voor teruglevering aan het net.

Doordat er met name in de winter een grote vraag is naar elektriciteit en een nieuw elektriciteitsverdeelstation pas naar verwachting in 2023 gereed is, zal er in de periode van nu tot en met de winter van 2022/2023 beperkte transportcapaciteit beschikbaar zijn.

Postcodegebieden
Elektriciteitsverdeelstation de Waalsprong voedt aangeslotenen in de volgende postcodegebieden. Deze postcodegebieden vormen tezamen het congestiegebied.

Postcode

Plaatsnaam

6515

Nijmegen

6662

Elst

6663

Lent

6677

Slijk-Ewijk

6678

Oosterhout

6681K

Bemmel

6684DL

Ressen

Beschikbare en gevraagde capaciteit
Elektriciteitsverdeelstation de Waalsprong heeft een capaciteit van 10.5 megavoltampère en deze maximale capaciteit is reeds in 2018 bereikt. Door vermogen te schakelen naar andere elektriciteitsverdeelstations is verdere capaciteitsgroei mogelijk tot in totaal zo’n 15.5 megavoltampère. Op dit moment bedraagt het totale gecontracteerde transportvermogen voor levering al 23 megavoltampère. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat niet alle aangeslotenen tegelijkertijd maximaal gebruikmaken van hun gecontracteerde transportvermogen. Daarnaast verwacht Liander tot 2023 nog een toename van dit vermogen met zo’n 4 megavoltampère door het bouwen van zo’n 4.000 woningen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Straightforward zoekt:

Inspecteur PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL 49
Eigenenergie.net zoekt:

Operationeel Uitvoerder

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!