Solar Magazine - ENGIE levert zonnepark Flevokust van 29,5 megawattpiek op
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ENGIE levert zonnepark Flevokust van 29,5 megawattpiek op
foto: ENGIE

ENGIE levert zonnepark Flevokust van 29,5 megawattpiek op

ENGIE heeft de bouw van zonnepark Flevokust afgerond. De bijna 90.000 zonnepanelen die geplaatst zijn op 30 hectare vormen het grootste zonnepark van Flevoland. De stroomproductie is inmiddels gestart.

De zonnepanelen kennen in totaal een vermogen van 29,5 megawattpiek. Ondanks dat het zonnepark niet op landbouwgrond is gerealiseerd, stelt ENGIE zo goed mogelijk te hebben gekeken naar een zo efficiënt mogelijk gebruik van de beschikbare grond.

50 procent meer vermogen
ENGIE kreeg van de gemeente Lelystad afgelopen oktober een vergunning voor de exploitatie van het zonnepark van 30 hectare. Omdat het project 50 procent groter wordt dan gepland, werd niet alleen in de najaarsronde van 2017 SDE+-subsidie verkregen, maar ook in de voorjaarsronde van 2018. In beide ronden behoorde het project tot de 10 grootste zonnestroomprojecten.

In plaats van de in eerste instantie geplande 20 megawattpiek vermogen heeft het park 50 procent meer vermogen gekregen zonder dat er meer oppervlakte wordt gebruikt.

7 zonnepanelen
Dit is gelukt doordat er gekozen is voor een andere opstelling van de zonnepanelen. Door een lagere hellingshoek – te weten 10 graden in plaats van 20 tot 25 graden – zijn er nu 7 zonnepanelen in landscape boven elkaar gezet. Hierdoor kon ENGIE ongeveer 90.000 zonnepanelen kwijt in plaats van de ruim 70.000 in de eerdere plannen. Ook de keuze voor een hogere kwaliteit van de zonnepanelen zorgt voor een hoger totaalvermogen. De oriëntatie van de zonnepanelen is op het zuiden.

Met het operationeel worden van het zonnepark is een volgende concrete stap gezet in de samenwerking tussen de provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en ENGIE rondom de duurzame ontwikkeling op en rondom de Flevokusthaven en de Maxima-centrale. Het zonnepark van 30 hectare is onderdeel van het in totaal 160 hectare grote bedrijventerrein op de locatie van het voormalige visvijvergebied ten noorden van Lelystad. Voor het gebruik van de grond heeft ENGIE een contract gesloten met de gemeente Lelystad. Het contract voor het gebruik van de grond is voor een periode van 18 jaar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
SMA zoekt:

Technisch Trainer Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!