logo
wvhj2023
hero-image
14 november 2018

Uitspraak Raad van State: omgevingsvergunning zonnepark Midden-Groningen (103 megawattpiek) onherroepelijk

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de omgevingsvergunning voor zonnepark Midden-Groningen (Sappemeer) goedgekeurd. De vergunning is onherroepelijk en hiermee kan de realisatiefase van start.

Eerder oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak in een zogenoemde tussenuitspraak nog dat het gemeentebestuur beter moest onderbouwen waarom de ruimtelijke gevolgen van het zonnepark Midden-Groningen voor omwonenden aanvaardbaar waren. Daarna was het gemeentebestuur aan zet om een nieuwe belangenafweging te maken. Die nieuwe belangenafweging is er gekomen en naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak is die nu wel voldoende. Dat betekent dat de vergunning voor het zonnepark uiteindelijk toch in stand kan blijven. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de komst van de meer dan 300.000 zonnepanelen die gemoeid zijn met het zonnepark.

‘We zijn blij dat de Raad van State achter de omgevingsvergunning staat. Nu er zekerheid is, kunnen we gezamenlijk met de gemeente en alle andere betrokkenen de schouders onder de realisatiefase van dit project zetten’, aldus Diederik Apotheker van Chint Solar/ Astronergy. ‘Het zonnepark gaat een substantiële bijdrage leveren aan de energietransitie in Groningen, maar ook in Nederland. In samenwerking met landschapsontwerpers en deskundigen van de Werkgroep Grauwe Kiekendief hebben we een landschappelijk ontwerp gemaakt dat zoveel mogelijk aansluit bij de wensen van de omwonenden. Dit ontwerp zorgt bovendien voor een versterkende werking van het zonnepark op de lokale natuur.’

Chint Solar/ Astronergy wil begin 2019 met de bouw van het zonnepark te starten. De netaansluiting voor het zonnepark is gepland eind 2019.

Over zonnepark Midden-Groningen
Powerfield presenteerde samen met Chint Solar/ Astronergyafgelopen februari het inpassingsplan voor zonnepark Sappemeer in de gemeente Midden-Groningen. Dat ontwerp was van groot belang daar de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State eerder dit jaar de omgevingsvergunning van het zonnepark Sappemeer van 103 megawattpiek schorsteVoor het project werkt Powerfield samen met Astronergy dat nu aan de slag kan met de realisatiefase. Sinds vorig jaar heeft Chint Solar/ Astronergy namelijk het stokje overgenomen en investeert ze nu in de ontwikkeling en bouw van het zonnepark. Zonnepark Midden-Groningen wordt een van de grootste zonneparken van de Benelux. De zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen van 103 megawattpiek kunnen jaarlijks ruim 32.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten