logo
wvhj2023
(foto: Powerfield)
(foto: Powerfield)
28 juni 2018

Omgevingsvergunning Powerfield voor zonnepark bij Sappemeer moet beter worden onderbouwd

Het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen moet beter onderbouwen waarom de ruimtelijke gevolgen van het zonnepark Midden-Groningen van 103 megawattpiek voor omwonenden aanvaardbaar zijn.

Het gemeentebestuur krijgt daarvoor 6 weken de tijd. Dat volgt uit een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak die de Raad van State op 27 juni heeft gedaan. De omgevingsvergunning maakt met 117 hectare een van Nederlands grootste zonneparken mogelijk.

Powerfield presenteerde afgelopen februari het inpassingsplan voor zonnepark Sappemeer. Dat ontwerp was van groot belang daar de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State eerder dit jaar de omgevingsvergunning van het zonnepark Sappemeer van 103 megawattpiek schorste. Voor het project werkt Powerfield samen met Astronergy.

Het gemeentebestuur gaat er vanuit dat de ruimtelijke gevolgen van het zonnepark aanvaardbaar zijn, omdat op de locatie van het zonnepark nu al glastuinbouw zou zijn toegestaan. Het zonnepark zou daarom volgens het gemeentebestuur ‘geen grote inbreuk op het bestaande planologische regime’ maken. Maar naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak is het de vraag hoeveel oppervlakte aan glastuinbouw het geldende bestemmingsplan op de beoogde locatie van het zonnepark mogelijk maakt. Het gemeentebestuur heeft dat niet duidelijk gemaakt. Ook heeft het gemeentebestuur er geen rekening mee gehouden dat provinciale regels beperkingen aan nieuwe glastuinbouw stellen. Het standpunt dat de ruimtelijke gevolgen van het zonnepark aanvaardbaar zijn, is daarmee naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak onvoldoende onderbouwd. 

Het gemeentebestuur krijgt nu van de Afdeling bestuursrechtspraak dus 6 weken de tijd om een nieuwe belangenafweging te maken over de gevolgen van het zonnepark voor omwonenden. Het kan er ook voor kiezen een nieuw besluit te nemen. Na afloop van die 6 weken zal de Afdeling bestuursrechtspraak beoordelen of het gemeentebestuur aan de opdracht heeft voldaan en een definitieve uitspraak doen over de omgevingsvergunning voor het zonnepark.

De overige bezwaren van omwonenden tegen de omgevingsvergunning - bijvoorbeeld over de cumulatieve effecten van gaswinning en het zonnepark - slagen niet, zo blijkt uit de uitspraak van de Raad van State.

Chint Solar / Astronergy laat de redactie van Solar Magazine weten de tijd en nauwkeurigheid  te respecteren waarmee de Raad van State deze zaak behandelt. 'We zijn blij dat de Raad van State achter de vergunning staat en nagenoeg alle bezwaren heeft verworpen. In het afgelopen jaar hebben wij nauw samengewerkt met de omwonenden en betrokkenen om het zonnepark goed in te passen in het landschap. We zijn ervan overtuigd dat de gemeente de ontbrekende onderbouwing kan geven op de ruimtelijke gevolgen van het zonnepark, waarbij zij een gedegen belangenafweging toepast. We wachten rustig af totdat de Raad van State definitief besloten heeft, wetende dat dit zonnepark bijdraagt aan de benodigde stappen voor de energietransitie.'

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten