Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Urgenda wint ook hoger beroep Klimaatzaak: gerechtshof verwerpt bezwaren Nederlandse staat
(foto: Chantal Bekker | Urgenda)

Urgenda wint ook hoger beroep Klimaatzaak: gerechtshof verwerpt bezwaren Nederlandse staat

Het gerechtshof in Den Haag heeft in het hoger beroep van de Klimaatzaak bepaald dat de Nederlandse Staat de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent moet terugbrengen ten opzichte van 1990.

Urgenda en 900 mede-eisers wonnen in juni 2015 de klimaatzaak en dwongen stringenter klimaatbeleid af bij de Nederlandse Staat. Als direct gevolg zou de Nederlandse overheid in 2020 25 procent CO2-reductie moeten bereiken ten opzichte van 1990. De Nederlandse Staat ging echter in beroep, maar is wederom in het ongelijk gesteld.

Het gerechtshof heeft opnieuw geoordeeld dat klimaatverandering een grote bedreiging vormt en dat de Nederlandse Staat een zorgplicht heeft om zo snel mogelijk de Nederlandse emissies te verlagen. Een reductie van minder dan 25 procent in 2020 is volgens de rechters in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het verwerpen van het hoger beroep door het Hof betekent dat dit kabinet in de komende twee jaar van 13 procent reductie naar 25 procent zal moeten opschalen. Marjan Minnesma, directeur Urgenda hierover: ‘Het heeft ons dan ook verbaasd dat het kabinet tegen de eigenaren van kolencentrales heeft gezegd dat ze tot 2025 of tot 2030 open konden blijven. Aannemende dat dit geen minachting was voor de rechterlijke uitspraak, heeft het kabinet blijkbaar nog een reeks andere maatregelen om die 25 procent te halen, want tijdens de procedure heeft de Nederlandse Staat meermaals gesteld de 25 procent reductie te kunnen realiseren.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2019

Nieuwe erkenningsregeling voor de solar installateur op stapel: ‘We scheppen helderheid voor alle stakeholders’ Leisurelands en STIRR onderzoeken kansen van zonnepanelen op recreatiewater: alleen in provincie Gelderland al potentie...
Vacatures
Slim Opgewekt zoekt:

Elektromonteur

Slim Opgewekt zoekt een fulltime elektromonteur.
Fulltime • Arnhem
Rooftop Energy zoekt:

Accountmanager

Rooftop Energy zoekt een accountmanager
Fulltime • Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!