Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ENGIE: in oktober start bouw Kristal Solar Park (Lommel) van 99 megawattpiek
(foto: LRM)

ENGIE: in oktober start bouw Kristal Solar Park (Lommel) van 99 megawattpiek

In oktober start de bouw van Kristal Solar Park, het grootste zonnepark van de Benelux. Het megazonnepark, goed voor 99 megawattpiek. ENGIE Fabricom gaat de zonnepanelen plaatsen.

Het zonnepark is een initiatief van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, de stad Lommel en Nyrstar. LRM en AGB Lommel lanceerden in 2016 al de concrete plannen voor Kristalpark III, het grootste zonnepark in de Benelux.  Kristalpark III, Natuurpunt en lokale natuurverenigingen sloten vervolgens eind vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst waarna de definitieve komst van het zonnepark in een stroomversnelling raakte.

Dankzij een competitieve en internationale prijsvraag kan het project 34 procent goedkoper gebouwd worden. Dat is ook een meevaller voor de Vlaamse overheid, omdat er 31 miljoen euro minder subsidies gevraagd worden. 30 kandidaten uit heel Europa dongen mee naar de opdracht. ENGIE Fabricom kwam het beste uit de competitie en start dit najaar dus met de bouw van het zonnepark in Lommel.

ING Lease staat in voor de financiering van het zonnepark. Via een directe lijn tussen het zonnepark en de technische installaties van Nyrstar zal deze zinkverwerker bij de start alle stroom afnemen. Bedrijven die zich later vestigen op het bedrijventerrein Kristalpark III zullen ook een aansluiting op het zonnepark kunnen aanvragen.

Het geplande zonnepark heeft een vermogen van 99 megawattpiek. Met 300.000 zonnepanelen, 2.200 kilometer kabels en een oppervlakte van 200 voetbalvelden wordt dit het tot op heden grootste zonnepark in de Benelux (red. wel is er in Nederland een groter zonnepark, te weten zonnepark Midden-Groningen van 103 megawattpiek, in ontwikkeling).

Energieminister Bart Tommelein over het project: ‘Het Kristal Solar Park zal 34 procent minder ondersteuning nodig hebben dan eerst berekend. Dit bewijst dat hernieuwbare energie steeds rendabeler wordt, zeker als zoals bij dit project de internationale concurrentie kan spelen. Dit eerste grote zonnepark sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013, wordt meteen het grootste van de hele Benelux. Een project van die omvang kan hopelijk ook anderen inspireren om in Vlaanderen mee te investeren in zonne-energie.’

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
KiesZon BV zoekt:

Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
Zonneplan zoekt:

Technisch beheerder

Fulltime (40 uur) - Zwolle, 8021 EV 13D
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!