Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister Tommelein maakt overheidssteun zonnepark Lommel (100 megwattpiek) bekend
(foto: Tommelein)

Minister Tommelein maakt overheidssteun zonnepark Lommel (100 megwattpiek) bekend

Bart Tommelein, de Vlaamse minister van Energie, heeft in een ministerieel besluit de weg geplaveid voor het toekennen van subsidie aan het zonnepark van 100 megawattpiek in Lommel.

Tommelein heeft de zogenaamde voorlopige bandingfactor van 0,8 vastgelegd voor het Kristal Solar Park. Deze bandingfactor is noodzakelijk voor de berekening van de Vlaamse overheidssteun die met de huidige bandingfactor zou uitkomen op 74 euro per megawattuur gedurende een periode van 15 jaar. De bouwaanvraag werd door de initiatiefnemers, de Limburgse Investeringsmaatschappij en Stad Lommel, een maand geleden ingediend. Afgelopen oktober werd bovendien al een belangrijke samenwerkingsovereenkomst voor het zonnepark getekend met diverse natuurorganisaties.

Zodra het zonnepark alle vergunningsprocedures heeft doorlopen, wordt door het Vlaams Energieagentschap de definitieve bandingfactor berekend. Vlaanderen heeft dringend nood aan grote zonneprojecten met een vermogen groter dan 750 kilowattpiek. Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 is er geen enkel groot zonnepark meer gebouwd.

Destijds is beslist om de steun per project toe te kennen op basis van een bandingfactor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groenestroomcertificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken. Het systeem voorkomt tegelijkertijd oversubsidiëring. De bouw van het Kristal Solar Park zou in september 2018 van start moeten gaan waarna het zonnepark voor de zomer van 2019 operationeel moet zijn. 

Nu in Solar Magazine

Maart 2018

Maasvlakte verwelkomt grootste zonnepanelentestlab van Europa: ‘Helft van zonnepanelenimport haven Rotterdam op kwaliteit controleren’ Miljoenensubsidies voor solar innovaties: zonnecel als autolak, pv-vlotten van schuimrubber en...
Vacatures
Libra Energy zoekt:

Customer support medewerker

Libra Energy zoekt een customer support medewerker.
Fulltime • Uitgeest
HVC zoekt:

Asset manager Lokale Energie

HVC zoekt een asset manager Lokale Energie
Fulltime • Alkmaar
Meld mij aan voor de Solar Magazine nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!