Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuw Vlaams zonnepark van 100 megawattpiek gaat 25.000 gezinnen zonnestroom leveren
(foto: LRM)

Nieuw Vlaams zonnepark van 100 megawattpiek gaat 25.000 gezinnen zonnestroom leveren

LRM en AGB Lommel lanceren de concrete plannen voor Kristalpark III, het grootste zonnepark in de Benelux. Het zonnepark is 110 hectare en 100 megawattpiek groot, goed voor zonnestroom voor 25.000 gezinnen.

Eind september lekten de eerste details over het zonnepark al uit. Voor het zonnepark ligt er ook een idee rond burgerparticipatie op de plank: buurtbewoners kunnen via zonnetuintjes mee participeren in het project. Kristalpark III is een zogenaamde ‘aaneengesloten reserve’ aan bedrijventerreinen van 258,75 hectare waarvan 110 hectare wordt ingenomen door zonnepanelen. ‘Na de oprichting van het Kristalpark in 2011 werd de nodige infrastructuur reeds aangelegd. Momenteel zijn er al 15 loten van de site klaar voor ontwikkeling. In 2017 worden de nodige vergunningen voor het zonnepark aangevraagd. Begin 2018 kan de bouw starten’, zegt Peter Vanvelthoven, burgemeester stad Lommel.

LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij, en AGB, het Autonoom Gemeentebedrijf van de Stad Lommel, investeren in het grootste zonnepark van de Benelux. De haalbaarheidsstudie werd met succes afgerond en de site blijkt uitermate geschikt voor een zonnepark van 100 megawattpiek. ‘Via een dambordpatroon wordt het zonnepark gespreid over de bedrijvenzone. 15 groene stopcontacten voorzien bestaande en nieuwe bedrijven van groene energie. Niet alleen het klimaat is gebaat met deze unieke investering, het bedrijventerrein krijgt een unieke upgrade waardoor de gronden aantrekkelijker worden voor nieuwe bedrijven ’, aldus Stijn Bijnens, chief LRM.

De Vlaamse minister van Energie, Bart Tommelein, is enthousiast: ‘Vlaanderen mikt op 6,4 miljoen zonnepanelen tegen 2020. Het zonnepark in Lommel kan met 377.000 zonnepanelen bijna 6 procent van deze ambitie invullen. Het is niet alleen een geweldig klimaatproject, het toont ook aan dat onze doelstellingen ambitieus zijn, maar niet onrealistisch. Burgers zullen bovendien de kans krijgen om mee te participeren in het zonnepark. Dit is echt een project naar mijn hart, dat hopelijk veel navolging krijgt in de rest van Vlaanderen.’

Nu in Solar Magazine

Mei 2019

Vernieuwde aanpak innovatie in zonne-energie door ECN part of TNO: ‘Het is tijd voor pv 2.0, we bewegen steeds verder weg van one-size-fits-all-oplossingen’ Nieuw directieteam KiesZon wil groeien in zakelijke én...
Vacatures
SolarEdge zoekt:

Technisch Marketing Engineer BeLux

SolarEdge zoekt in België een Technisch Marketing Engineer BeLux
Fulltime • België
Zonmaat zoekt:

Elektricien

Zonmaat zoekt een elektricien omgeving Utrecht.
Fulltime • Omgeving Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!