logo
wvhj2023
(foto: NVDE)
(foto: NVDE)
10 juli 2018

Hoofdlijnen Klimaatakkoord: ook NVDE en UNETO-VNI zien positieve elementen

De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie en installateurskoepel UNETO-VNI zijn overwegend positief over de concepthoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Wel zien ze ruimte voor verbetering.

‘Duurzame stroom wordt de norm: minimaal driekwart van de elektriciteit in Nederland is duurzaam in 2030. We hebben dan tenminste zeven keer zoveel zon- en windenergie als nu, tegen 40 procent lagere kosten. Ruim een kwart van de huizen is dan duurzaam verwarmd, zonder aardgas. De kosten daarvoor zijn in 2030 een kwart tot de helft lager en zijn ook tot die tijd betaalbaar met een combinatie van belastingverschuiving, gebouwgebonden financiering en subsidie.’ Dat zijn de belangrijkste positieve punten van de hoofdlijnen van het klimaatakkoord volgens de NVDE.

De organisatie merkt op dat de 5 sectortafels een gemengd beeld geven en er nog belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. ‘Het is nog te vroeg voor champagne maar zeker nog geen tijd voor azijn. De NVDE heeft er zin in om ook in het najaar bij te dragen aan een mooi akkoord dat zorgt voor een definitieve omslag naar een CO2-vrije samenleving. Zeker de resultaten bij elektriciteit en gebouwde omgeving bieden hoop dat dat gaat lukken’, aldus NVDE-directeur Olof van der Gaag.

Voglens de NVDE betekent de sterke groei van elektriciteit uit wind en zon ongeveer 700 nieuwe windmolens op zee tussen 2023 en 2030, 500 nieuwe windmolens op land ten opzichte van het Energieakkoord – deels door oude molens te vervangen – en 75 miljoen nieuwe zonnepanelen.

UNETO-VNI is van mening dat de aangekondigde subsidie voor gebouwgebonden financiering en een verschuiving in de energiebelasting verduurzaming aantrekkelijker zullen maken. De norm voor de maximale warmtevraag van woningen geeft volgens de installateurskoepel vaart aan de toepassing van hybride warmtepompen en zonneboilers. Dat geldt ook voor de afspraak om 100.000 corporatiewoningen nog vóor 2021 aardgasloos te maken.

Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI: ‘De grote verbouwing van Nederland gaat écht beginnen. Nog voor 2021 gaan we 100.000 corporatiewoningen verduurzamen met behulp van warmtenetten en collectieve of individuele (hybride) warmtepompen. Vanaf 2021 moeten jaarlijks 50.000 huizen aangepakt worden. Al ruim voor 2030 verduurzamen we ieder jaar 200.000 woningen. Daarmee reduceren we onze CO2-uitstoot enorm. Een CO2-neutrale gebouwde omgeving in 2050 is geen utopie, het kan echt. Op deze manier zetten we grote stappen om het voor elkaar te krijgen.’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten