De provincie Overijssel heeft zichzelf eerder ten doel gesteld om in 2023 zonne-energie op te wekken middels 1.000 hectare zonnepanelen waarvan 400 hectare dakgebonden dient te zijn en 600 hectare grondgebonden mag zijn.
Volgens GS zijn er Nederlandse ontwikkelaars en binnenlandse en buitenlandse investeerders in Overijssel actief op zoek zijn naar geschikte locaties voor zonneparken. ‘Het gaat om agrarische gronden, waterplassen, oude vuilstorten en voormalig geplande locaties voor bedrijventerreinen. Bij ons zijn op dit moment voor 500 hectare aan plannen bekend voor de opwekking van zonne-energie. Dit zijn zowel plannen voor zonnepanelen op daken als ook in veldopstelling. De plannen verkeren in verschillende fasen van uitvoering (van idee tot verleende vergunning en toegekende subsidie). Wij verwachten de gestelde doelen (zie kader) in 2023 te halen’, aldus GS.
Het provinciebestuur laat veerder weten vertrouwen te hebben in de ruimtelijke inpassing van de zonnepanelen. ‘De Kwaliteitsimpuls zonnevelden verplicht gemeenten om expliciet de gevolgen voor biodiversiteit en ecologische waarden af te wegen. De voorkantsamenwerking verzekert dat wij tijdig betrokken worden bij de afweging die gemeenten maken. In de Omgevingsvisie is vastgelegd dat het huidige beleid gemonitord wordt. Daaruit zal blijken of aanpassing nodig is. Wij werken samen met alle gemeenten aan 2 Regionale energiestrategieën die gericht zijn op de periode tot 2030. Die kunnen aanleiding zijn tot concreter beleid en/of nader onderzoek. De provincie is partner in het landelijke onderzoeksproject "Zon op water". Daarnaast zijn wij van plan om mee te doen aan een pilot waarin naar technieken en opstellingen van zonnepanelen gezocht worden die het mogelijk maken om landbouwkundig gebruik en het opwekken van zonne-energie te combineren.’