Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Powerfield beticht van grondspeculatie rond zonneparken, GroenLinks stelt Kamervragen
(foto: Powerfield)

Powerfield beticht van grondspeculatie rond zonneparken, GroenLinks stelt Kamervragen

GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee gaat Kamervragen stellen aan minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat over grondspeculatie rond zonneparken waarvan NRC Handelsblad in een artikel Powerfield beticht.

Beleggers in Zonnerperceel (red. een beleggingsfonds van zonneparkenbouwer Powerfield) zouden volgens het NRC door Powerfield gedupeerd worden. Het NRC komt in de zaterdag-editie in het artikel 'grondspeculatie verpakt als groene belegging' met een voorbeeld op de proppen waarin de omstreden grondhandel nauwkeurig omschreven wordt. Journalisten Hester van Santen en Joris Kooiman schrijven over een gepensioneerd autodealer die grond in Emmen aan Powerfield heeft verkocht. De autodealer kreeg 950.000 euro en 4 minuten later werd de grond doorverkocht aan Zonneperceel voor 1,95 miljoen euro. De winst van 1 miljoen euro is voor Powerfield die volgens het NRC in feite betaald wordt door de beleggers in Zonneperceel. 

De betreffende grond moet overigens in 2020 minimaal 2,2 miljoen euro opbrengen. In dat jaar moet Zonneperceel de vergunningen en de SDE+-subsidie binnengehaald hebben om de grond aan een externe zonneparkenbouwer te verkopen en zo voor de investeerders het behaalde rendement te realiseren. Als de verkoop aan een externe partij echter niet doorgaat, blijven de beleggers met de grond zitten. Wat de transactie omstreden maakt is dat het een zogenoemde ABC-transactie betreft waaraan de wet extra eisen stelt. Notarissen moeten bij een dergelijke verkoop extra alert zijn, onder meer vanwege de snelle waardestijging. Het NRC introduceert in het betreffende artikel een notaris die de transacties heeft beoordeeld en het vermoeden uitspreekt dat beleggers misleid worden.

Volgens het NRC zijn er sinds 2015 voor 9 zonneparken gronden gekocht met geld van particuliere beleggers, in totaal legden zij minimaal 17 miljoen euro in. Voor de grond van 4 parken betaalden deze beleggers 1,5 tot 2 keer zoveel als de prijs die Powerfield aanvankelijk betaalde.

Powerfield stelt tegenover het NRC het artikel met klem te verwerpen. 'Risico's bij investeren is een onmiskenbaar gegeven om tot een succesvolle solar ontwikkeling in Nederland te komen. NRC plakt op onze onorthodoxe aanpak geheel onterecht termen als dubieus en ondersteunt dit met deels anonieme bronnen zonder inhoudelijke dossierkennis', aldus Powerfield.

Kamervragen en brief Wiebes
Update 15 mei 2018: GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee heeft tijdens de Regeling van Werkzaamheden in de Tweede Kamer vragen gesteld over de handelswijze van Powerfield.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer stelde Van der Lee het volgende: ‘Ik wil én een brief én een debat, en wel over berichtgeving in de NRC over PowerField, een van de grootste bedrijven op het gebied van de aanleg van zonnevelden in Nederland. Het doet dat met SDE+-subsidie, maar lijkt ook actief te zijn met grondspeculatie. Ik wil graag van de minister weten of hij bij de verlening van SDE+-subsidies kritisch kijkt naar de bedrijfsvoering en of hij zich ook wil verstaan met de minister van Financiën en de AFM over de vraag of hier voldoende toezicht wordt gehouden.’

Ook SP-kamerlid Sandra Beckerman meldde en passant kamervagen gesteld te hebben over Powerfield. Van der Lee kreeg bijval van Agnese Mulder (CDA), Dennis Wiersma (VVD), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en William Moorlag (PvdA). Gezamenlijk hebben zij minister Wiebes verzocht een brief naar de Tweede Kamer te sturen over de kwestie. Mocht die brief niet tot tevredenheid leiden bij Van der Lee, heeft hij alvast beloofd hierover dan alsnog een zogenaamde dertigledendebat (red. een spoeddebat) aan te vragen.

Lees ook:

 

Noot: het volledige artikel van het NRC Handelsblad is hier te raadplegen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Zonneplan zoekt:

Partnermanager Installatiebedrijven

Fulltime (40 uur) - Zwolle, 8021 EV 13D
Solarcentury Nederland zoekt:

Head of Operations - NL

32-40 uur - Den Bosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!