‘Kamp erkent dat er nog geruime tijd ondersteuning nodig zal zijn voor deze markt’, meldt Holland Solar. ‘Hij doet voorstellen voor een vervangende regeling, maar maakt ook duidelijk dat de huidige salderingsregeling zou moeten worden verlengd tot het moment waarop er een adequate nieuwe regeling is. Ondanks het ontbreken van een formeel besluit zal de sector opgelucht zijn met deze vertrouwenwekkende brief over de toekomst van salderen.’
In de brief pleit minister Kamp ervoor om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de manier waarop bij particulieren de aanleg van zonnepanelen ook in de toekomst kan worden gestimuleerd. Kamp geeft daarbij een voorzet voor 2 varianten: een subsidie op de teruglevering van zonnestroom en een investeringssubsidie. Hoewel beide voorstellen hun voordelen hebben is Holland Solar een sterk voorstander van een model waarin de opbrengst van zonnepanelen wordt gesubsidieerd (red. terugleversubsidie). ‘Dit bevordert goed werkende systemen over de gehele levensduur en een goed gebruik van de dakruimte’, aldus Holland Solar. ‘Een investeringssubsidie zal al snel leiden tot budgettering per jaar met als gevolg een markt van hollen en stilstaan.’
Holland Solar presenteerde afgelopen februari samen met de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), Energie Nederland en Netbeheer Nederland al een voorstel voor een toekomstbestendig salderingsmodel. De vereniging stelde voor dat mensen vanaf 2020 een vergoeding krijgen voor de energie die ze aan het net leveren. Die vergoeding is zo hoog dat de terugverdientijd 7 jaar blijft. Over de stroom die men direct zelf gebruikt, betaalt men geen belasting.
De voortzetting van de salderingsregeling als overgangsmaatregel (red. tot er een vervangende regeling is) zal volgens Holland Solar in ieder geval ‘ook zekerheid geven aan woningcorporaties om met hun huurders in zonnepanelen te investeren’. In het verlengde daarvan zullen ook financiële instellingen zoals banken en pensioenfondsen zich volgens de branchevereniging meer comfortabel voelen om projecten van woningcorporaties te financieren.
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.