De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is samen met andere marktpartijen enthousiast over één van de varianten die minister Kamp doet in zijn brief aan de Tweede Kamer over de toekomst van de salderingsregeling: de terugleversubsidie.
NVDE-directeur Olof van der Gaag stelt: ‘Het voorstel van Kamp toont de goede richting voor de lange termijn. Ook het tot 2023 handhaven van de salderingsregeling vinden wij verstandig. Maar om investeerders voldoende zekerheid te bieden zal ook het beleid voor daarná duidelijk moeten worden. Voor consumenten is het belangrijk dat ze binnen 7 jaar hun panelen kunnen blijven terugverdienen. Dan zal zonnestroom snel verder blijven groeien.’
De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) presenteerde afgelopen februari samen met Holland Solar, Energie Nederland en Netbeheer Nederland al een voorstel voor een toekomstbestendig salderingsmodel. De vereniging stelde voor dat mensen vanaf 2020 een vergoeding krijgen voor de energie die ze aan het net leveren. Die vergoeding is zo hoog dat de terugverdientijd 7 jaar blijft. Over de stroom die men direct zelf gebruikt, betaalt men geen belasting.
De NVDE heeft dan ook een sterke voorkeur voor de terugleversubsidie die genoemd wordt in de brief van Kamp. Met deze variant is volgens de organisatie een fluwelen overgang naar de nieuwe regeling mogelijk en kan de markt zich stabiel en snel doorontwikkelen. De terugleversubsidie stimuleert volgens de NVDE kwaliteit, onderhoud en het optimaal gebruik van daken. Een groot nadeel van de andere door Kamp genoemde variant, de investeringssubsidie, is in de ogen van de organisatie dat deze voor een ingewikkelde overgang zorgt en een ‘start-stop-systeem’ kan introduceren: mensen wachten op de subsidie – maken er vervolgens massaal gebruik van – en als de pot leeg is, valt de markt weer stil.
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.