Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ook tweede ronde SDE+ dubbel overtekend, 2.439 megawatt subsidie voor zonnepanelen aangevraagd
(foto: KiesZon)

Ook tweede ronde SDE+ dubbel overtekend, 2.439 megawatt subsidie voor zonnepanelen aangevraagd

Voor de tweede ronde van de SDE+-regeling 2016 is 11,5 miljard euro subsidie aangevraagd terwijl slechts 5 miljard euro beschikbaar is. Er is 2.439 megawatt aan subsidie voor zonnepanelen aangevraagd.

In de tweede en laatste ronde van de SDE+ in 2016 zijn 4.726 aanvragen voor hernieuwbare energieprojecten ingediend, waarvan 4.458 aanvragen voor zonne-energie zijn binnengekomen. Hieronder zijn 27 zonthermische projecten die goed zijn voor een vermogen van 30 megawattth.

De najaarsronde was in 4 fases opengesteld. In de eerste fase is er voor ruim 2 miljard euro aangevraagd voor met name projecten in de categorieën wind op land en thermische conversie van biomassa. In de tweede fase is het aangevraagd budget opgelopen tot ruim 7 miljard euro (red. en dus in deze fase overtekend), in het bijzonder door enkele aanvragen voor bij- en meestook van biomassa in kolencentrales, zon-pv en mest(co)-vergisting. Het aantal aanvragen voor zon-pv projecten dat tot en met de tweede fase is ingediend, is 2.291 aanvragen. In derde fase zijn er vooral veel aanvragen voor zon-pv bijgekomen, het aangevraagd budget kwam hiermee op 11,4 miljard euro.

De projecten worden momenteel beoordeeld op basis van de eisen van de regeling en getoetst op technische, financiële en economische haalbaarheid. Voor bij- en meestook van biomassa kunnen niet alle aanvragen toegewezen worden (red. wat de kans voor toekenning van subsidie aan zonne-energieprojecten in fase 2 wezenlijk verhoogd), vanwege het maximum van 25 Petajoule (PJ) dat hiervoor is afgesproken in het Energieakkoord. Begin volgend jaar zal volgens minister Kamp bekend gemaakt worden welke projecten een subsidietoekenning hebben ontvangen. Het beoordelingsproces zal volgens de minister namelijk in ieder geval tot het einde van dit jaar lopen.

Bij de voorjaarsronde van de SDE+-regeling werden ‘slechts’ 3.354 projecten ingediend voor 8,5 miljard euro. Toen werd er voor 1.112 megawattpiek subsidie aangevraagd voor zonnepanelen. Hiervan werd uiteindelijk 15,9 procent van de projecten gehonoreerd, goed voor 178,7 megawattpiek. Het aantal aanvragen voor de tweede SDE+-ronde van dit kalenderjaar is dan ook ruimschoots verdubbeld als het om zonne-energie gaat. Of dit tot meer succes zal leiden moet in de komende periode duidelijk worden.

Lees ook:

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Ecotecworld Nederland B.V. zoekt:

Allround Verkoop Medewerker Binnendienst en Magazijn

Parttime (24 uur) - Coevorden, 7741 KV 5C
Boss Energy Consulting zoekt:

Project Development Manager

Fulltime (40 uur) - The Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!