In onderstaand overzicht zijn per project het aantal megawattuur en megawattth waarvoor door de subsidieaanvragers voor 15 jaar subsidie verkregen is en het maximale subsidiebedrag vermeld. Noot: onderstaand overzicht is mogelijkerwijs niet volledig en kan in de nabije toekomst nog aangevuld worden. De cijfers ten aanzien van de beschikkingen zijn afkomstig van de verschillende documenten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor eventuele feitelijke onjuistheden.
Ter Laak Beheer B.V. (Wateringen) | 164.850 megawattuur | 15,7 megawattth | 10.715.250 euro
Ter Laak Beheer B.V., is het bedrijf achter Ter Laak Orchids, een Phalaenopsis-kwekerij van de broers Richard en Eduard ter Laak. Vanuit de kas in Wateringen kweken zij met een team van 140 medewerkers jaarlijks ruim 6 miljoen Phalaenopsis-planten. Het pand waarin het bedrijf gevestigd is, is onder meer voorzien van zonnepanelen. Binnenkort komen daar – mits de SDE+-subsidie verzilverd wordt – dus ook zonnecollectoren bijkomen. De gebroeders Ter Laak zijn namelijk de grootste aanvrager uit de eerste SDE+-ronde van 2016 als het om zonnewarmte gaat.
Stichting SSHN (Nijmegen) | 20.389 megawattuur | 1,94 megawattth | 1.569.946 euro
De SSH& verhuurt woonruimte aan met name (studerende) jongeren in Nijmegen en Arnhem. In totaal heeft de SSH& circa 6.500 verhuurbare wooneenheden, verspreid over 25 wooncomplexen en circa 80 panden. Daarnaast heeft de SSH& nog enkele honderden eenheden in aanbouw. Het SSHN-complex Hoogeveldt kreeg enkele jaren geleden het destijds grootste zonnestroomsysteem van Nijmegen en omgeving. Op het dak van het studentencomplex werden maar liefst 750 zonnepanelen geplaatst. Ook bij de eerste ronde van 2016 heeft SSH& diverse zonnepanelenprojecten gehonoreerd gekregen.
SSH& heeft de volgende beschikkingen voor zonnewarmtesystemen verkregen:
Koppert Cress (Monster) | 13.583 megawattuur | 1,29 megawattth | 665.558 euro
Koppert Cress, kweker van onder meer waterkers, won dit jaar de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016. De prijs werd afgelopen voorjaar uitgereikt aan het bedrijf door Koningin Máxima. In de kassen van het bedrijf is onder meer aandacht voor zonnepanelen, de terugwinning van warmte en warmteopslag in de bodem. Daar komt binnenkort met SDE+-subsidie zonnewarmte bij.
Nog ongenoemd in de lijst met grootste zonnewarmteprojecten, zijn de projecten waarvoor op basis van grond van de Wet openbaarheid van bestuur geen gegevens verstrekt mogen worden daar het gaat om particulieren, V.O.F.’s en maatschappen, die tot personen herleidbaar zijn
De particuliere initiatieven met de grootste omvang zijn:
Opvallend in deze lijst met particuliere initiatieven zijn het project in Nibbixwoud, Benningbroek en Heerhugowaard. Het particuliere initiatief in Nibbinxwoud springt het meest in het oog. Het initiatief komt maar liefst in aanmerking voor bijna 8,6 miljoen euro aan SDE+-subsidie. Bestudering van satellietbeelden wijst uit dat het naar alle waarschijnlijk om een grondgebonden zonnecollectorenpark gaat.
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.