Dit blijkt uit de pilot ‘netbewust thuisladen’ van netbeheerders Liander en Enexis en laadaanbieders ANWB, Vattenfall en Eneco eMobility.
Automatisch aangestuurd
Aan de proef – waar in de periode oktober-januari 330 huishoudens hebben deelgenomen – werd de laadsessie van de auto automatisch aangestuurd en werden auto’s tijdens het piekmoment niet of minder snel geladen.
De pilot laat een zichtbare verplaatsing zien van laadsessies naar momenten buiten de piekuren op het elektriciteitsnet. Tijdens deze piekuren, in de namiddag en in het begin van de avond, werd het stroomgebruik gemiddeld maar liefst twee derde verlaagd. Die vermindering is gunstig voor de belasting van het steeds vollere elektriciteitsnet. Om die reden wordt op dit moment ook met netbeheerder Stedin en energieleverancier Essent verkend hoe netbewust thuisladen de komende winter kan worden opgeschaald in Nederland.
Wintermaanden
In de pilot is onderzocht hoe bezitters van een elektrische auto, die deze thuis opladen, kunnen worden gestimuleerd om hun auto op andere tijden te laden. Het thuis laden van de auto heeft namelijk grote impact op het elektriciteitsnet en dat raakt daardoor steeds voller. Dit is vooral het geval in de wintermaanden als mensen thuiskomen van hun werk. Er ontstaat dan een piek in het stroomverbruik omdat warmtepompen aanstaan, er elektrisch wordt gekookt en auto’s op volle snelheid laden.
Door tijdens het piekmoment niet of op dat moment minder snel te laden, duurt het wel langer voor de accu volledig is opgeladen. Voor het merendeel van de huishoudens blijkt dit geen enkel probleem omdat de auto pas de volgende ochtend weer nodig is. Voorwaarde is wel dat autobezitters zelf niet hoeven na te denken over wanneer zij de stekker in de auto moeten stoppen en de accu vol is op het gewenste tijdstip. Bezitters van elektrische auto’s hebben wel 2 belangrijke voorwaarden voor netbewust laden: er zelf geen ongemak van ondervinden en een financiële vergoeding.
5 tot 15 euro De netbeheerders hebben ANWB, Vattenfall en Eneco eMobility tijdens de pilot netbewust laden een vergoeding gegeven voor het ontlasten van het stroomnet. De 3 marktpartijen mochten zelf kiezen of en in hoeverre zij de vergoeding uitkeren aan de elektrische rijders. Tijdens de pilot hebben de 3 marktpartijen ervoor gekozen om de vergoeding volledig uit te keren aan de elektrische rijders, omdat ze vinden dat zij gecompenseerd moeten worden voor het beperken van de laadsnelheid. Om tot een vergoedingsbedrag te komen, hebben de netbeheerders diverse rekenmethoden met de marktpartijen vergeleken. Daarbij is onder andere gekeken naar capaciteitstarieven die de consument betaalt, de verhouding tussen de vergoeding en de beperking van de snelheid van de laadsessie, en het effect op het laadgedrag van de elektrische rijder. Onderaan de streep ging het om een vergoeding voor de marktpartij van 3,44 euro per maand per deelnemende elektrische rijder. ANWB, Vattenfall en Eneco eMobility hebben in de pilot een enquête uitgezet om inzicht te krijgen in de ervaringen van de elektrische rijders. De compensatie met een vergoeding wordt genoemd als belangrijke factor om deel te nemen, aldus 56 procent van de respondenten bij een van de marktpartijen. Bij een andere marktpartij geeft 63 procent aan positief te zijn over de vergoeding die zij hebben ontvangen tijdens de pilot. Bij de derde marktpartij geeft 34 procent van de respondenten terug het huidige bedrag te laag te vinden en worden bedragen variërend van 5 tot 15 euro per maand als realistisch gezien. |
Sneller laden blijft mogelijk
Door de laadsessies van elektrische auto's slim aan te sturen, worden deze opgeladen op momenten dat er voldoende ruimte is op het elektriciteitsnet. Dat kan door de laadpaal of de elektrische auto met behulp van een app zo aan te sturen dat er tijdens de piekmomenten minder stroom naar de auto gaat.
Bestuurders die tijdens de piekmomenten toch een volle batterij nodig hebben, kunnen dit aangeven zodat de auto alsnog op vol vermogen laadt. Deelnemers aan de pilot hebben aangegeven dat dit een belangrijke randvoorwaarde is om mee te doen met netbewust thuisladen.
Dynamisch stroomtarief
De grootste verschuiving van het stroomgebruik werd behaald bij huishoudens met een vast stroomtarief. Tijdens de pilot werd hun stroomgebruik tijdens de avondpiek met gemiddeld 68 procent verminderd. Voor deze groep is het belangrijk om een financiële vergoeding te ontvangen als zij bereid zijn hun laadsessies te verplaatsen.
Huishoudens met een dynamisch energiecontract en dito stroomtarief laten sowieso al veel netbewuster laadgedrag zien dan huishoudens met een vast stroomtarief. Zij profiteren immers al van lagere stroomprijzen door hun laadsessies te verplaatsen naar prijsgunstige tijdstippen. Die komen meestal overeen met de momenten waarop het niet druk is op het elektriciteitsnet. Bij de thuislaadsessies die puur werden geoptimaliseerd op basis van dynamische stroomtarieven werd het stroomverbruik bij een van de laadaanbieders zelfs tot 88 procent verlaagd in de avondpiek.
Thuisbatterij en zonnepanelen
Een van de onderzoeksvragen was in hoeverre andere (flex)apparaten, zoals zonnepanelen en warmtepompen, netbewust thuisladen kunnen helpen en hoe de propositie naar deze assets kan worden doorontwikkeld? De pilot netbewust thuisladen heeft zich echter enkel gefocust op het ontsluiten van flexibiliteit van elektrische voertuigen. Toch is het volgens de onderzoekers denkbaar dat de propositie wordt uitgebreid naar andere apparaten die het net zwaar belasten. Ze denken bijvoorbeeld aan een warmtepomp of elektrische boiler die aangezet wordt vóór 17.00 uur of een thuisbatterij die niet oplaadt tussen 17.00 en 21.00 uur. Daarbij is het volgens hen van belang dat harmonisatie gezocht wordt tussen de concepten die ontwikkeld worden voor andere typen assets, om te zorgen dat dit op elkaar aansluit en elkaar niet tegenwerkt.
De norm worden
De pilot heeft volgens de onderzoekers in ieder geval laten zien dat netbewust thuisladen daadwerkelijk helpt om de druk op het elektriciteitsnet te verlagen in een tijd waar de vraag naar stroom steeds verder stijgt.
De komende maanden werken netbeheerders samen met de laadaanbieders aan een verdere uitrol van netbewust thuisladen. Het is de ambitie dat netbewust thuisladen de norm wordt in de gebieden waar het te druk is op het elektriciteitsnet. De komende maanden wordt uitgezocht hoe dit kan worden ingericht, rekening houdend met regelgeving en vergoedingen. Stedin heeft de pilot actief gevolgd en is samen met Essent nauw betrokken bij de verdere opschaling.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.