Die kunnen ze aftrekken van hun belastbare grondslag, wat leidt tot een belastingverlaging en hen in staat stelt een deel van hun investeringen terug te verdienen.
3 soorten investeringsaftrekken
In de praktijk zullen er 3 soorten investeringsaftrekken naast elkaar bestaan. Allereerst de gewone aftrek die enkel toegankelijk is voor zelfstandigen en kmo’s en wordt verhoogd van 8 naar 10 procent.
Ten tweede is er de verhoogde aftrek die stijgt naar 40 procent voor zelfstandigen en kmo’s en naar 30 procent voor grote bedrijven. De aftrek geldt voor duurzame investeringen op het gebied van mobiliteit, energie en milieu en is fors hoger dan de huidige percentages van tussen de 15,5 en 22,5 procent. Deze aftrek geldt voor onder meer hernieuwbare-energieproductie met zonnepanelen, installatie van warmtepompen, isolatie van bestaande gebouwen, opslag van elektrische of thermische energie in bijvoorbeeld batterijen.
Tot slot is er de specifieke aftrek van 13,5 procent voor milieu-investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Voor dit nieuwe steunregime is een extra budget van 100 miljoen euro uitgetrokken.
Hervorming
‘Met de omschakeling van bedrijfswagens naar elektrische wagens wordt de hervorming van de investeringsaftrek een van de belangrijkste fiscale hefbomen van de Vivaldi-regering om de energietransitie te versnellen’, aldus minister van Energie Tinne Van der Straeten. ‘Elke duurzame investering op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie of duurzame transportmiddelen zal meetbaar bijdragen aan de daling van onze CO₂-uitstoot. Onze ondernemers, en vooral de kleine en middelgrote bedrijven, staan centraal in deze transitie. Met deze maatregel laten we zien dat economie en ecologie hand in hand kunnen gaan door duurzame keuzes toegankelijker en winstgevender te maken, zowel voor het klimaat als voor onze bedrijven.’