In 2023 ging er minder geld naar energieonderzoek, vergeleken met eerdere jaren. In totaal werd 151 miljoen euro uitgegeven aan energieonderzoek, wat 139 miljoen euro minder is dan in 2022. Dit alles staat in de ‘Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek 2023’ van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Energiebesparende technieken
In 2023 gaf de Rijksoverheid veel geld uit aan subsidies die bedrijven helpen investeren in nieuwe energiebesparende technieken. Deze subsidies tellen niet mee in de monitor, omdat ze niet onder energieonderzoek vallen. Voorbeelden zijn de regeling Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) waarvoor 130 miljoen euro beschikbaar was en de Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie (IMKE) waarvoor 148 miljoen euro beschikbaar was, maar ook de subsidieregeling grootschalige productie volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse (OWE) die een budget van 998 miljoen euro kende.
Wind versus zon
Waar windenergie haar aandeel in het publiek gefinancierd energieonderzoek zag groeien van 40 naar 60 procent, daalde dat van zonne-energie juist van 31 naar 24 procent.
In absolute zin zijn echter ook de uitgaven van windenergieonderzoek gedaald, te weten van 37,8 naar 28,6 miljoen euro. Voor zonne-energie daalden deze naar 11,3 miljoen euro.